Häktad för mordbrand – terrorrubricering föll

Foto: MIKAEL NILSSON
Brand i en muslimsk bönelokal i Malmö.
NYHETER

Chefsåklagarens bevis för terroristbrott höll inte under häktningsförhandlingen. Men den syriske medborgaren i 30-årsåldern, som misstänks ha anlagt en brand i en muslimsk lokal i Malmö i oktober, häktades för mordbrand av normalgraden.

Omkring tre timmar efter att häktningsförhandlingen började i Malmö tingsrätts säkerhetssal meddelade ordföranden beslutet. Åklagaren hade tidigare yrkat på att den misstänkte mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom grov mordbrand.

Utdragen förhandling

Men det höll inte för sannolika skäl och terroristbrott, enligt domstolen.

– Däremot är NN på sannolika skäl misstänkt för mordbrand av normalgraden. Det finns risk för att han undanröjer bevis eller försvårar sakens utredning, sade rättens ordförande Lennart Strinäs under förhandlingen och förklarade mannen häktad.

Med en svart jacka över huvudet tog den misstänkte plats på Rättscentrum i Malmö klockan 11. Mannen slog sig ner vid sidan av sin försvarare och tog av sig jackan när förhandlingen inleddes.

Förhandlingen blev en utdragen historia. Tolken behövde avsluta för att arbeta med ett uppdrag, och därför behövde Malmö tingsrätt hitta en annan säkerhetsklassad tolk för att slutföra förhandlingen.

Den misstänkte mannen greps och anhölls i södra Sverige i helgen. Misstanken mot mannen rör en brand i en muslimsk föreningslokal i Malmö den 11 oktober. Fastigheten där kulturföreningen Aldorrs lokal ligger blev rökskadad, men ingen människa kom till skada.

”Bedömningen så här långt”

Chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström fick inte med sig domstolen i yrkandena om grov mordbrand och terroristbrott.

– Det är så tingsrätten har bedömt utredningsläget så här långt. Jag kan egentligen bara konstatera att det är domstolens bedömning, säger Hilding Qvarnström till TT.

Hon yrkade på grov mordbrand eftersom branden skedde i ett tätbebyggt område.

– Jag yrkade på terroristbrott med anledning av valet av lokal som har eldhärjats. Det är en lokal för, vad jag förstår, shiitiska muslimer. Och jag tänker att det skulle kunna betraktas som ett angrepp på staten Sverige, då det i förlängningen skulle kunna ses som ett angrepp på de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna vi har, såsom religionsfrihet. De grundlagsskyddade fri- och rättigheterna ska värnas av en demokrati, säger chefsåklagaren.

TT