Oljeledningen stoppas i North Dakota

1 av 11
NYHETER

Ursprungsbefolkningen har vunnit mot företaget Dakota Access – efter månader av protester.

Den planerade oljeledningen som skulle gå igenom Siouxstammen Standing Rocks reservat i North Dakota kommer att dras en annan väg.

Företaget Dakota Access har fått avbryta den planerade oljeledningen som skulle dras genom urprungsbefolkningens reservat i delstaten North Dakota. Tillståndet att gräva ledningen under Missourifloden har dragits tillbaka av Förenta staternas arméingenjörkår, vilket meddelades under söndagen.

Möttes av tårgas och gummikulor

Detta är en stor vinst för Siouxstammen Standing Rock som länge kämpat för att stoppa projektet som de menar skulle förstöra stammens heliga platser och vattentäkter.

Protesterna mot oljeledningen har varit massiva och demonstranter har mötts av tårgas, gummikulor och vattenkanoner från polis. Hundratals har skadats i sammandrabbningarna.

Stammens talesman Dave Archambault hyllade Obama-administrationens beslut i ett uttalande.

”Siouxstammen Standing Rock och all ursprungsbefolkning i landet kommer att vara evigt tacksam till Obama-administrationen för detta historiska beslut.”

Den planerade oljeledningen var tänkt att gå genom fyra delstater, däribland North Dakota. Den passerar då under en sjö som ligger ungefär en kilometer från Standing Rock-reservatet. Företaget bakom menar att oljeledningen inte alls äventyrar ursprungsbefolkningens tillvaro i reservatet.

”Finns mer att göra”

Jo-Ellen Darcy vid Förenta staternas arméingenjörkår sa under söndagen i ett uttalande att man måste hitta en ny överenskommelse.

”Även då vi haft fortsatta diskussioner och utbyten av ny information med Siouxstammen Standing Rock och Dakota Access, så står det klart att det finns mer arbete att göra.”

Armén ska också ta mer hänsyn till hur oljeledningen påverkar miljön i sitt fortsatta arbete.

Darcy tillägger att det bästa sättet att gå vidare är att hitta andra rutter för oljeledningen.

ARTIKELN HANDLAR OM