Här tvingas kvinnan ta av huvudduken

Av: Nathalie Mark

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen hotade med pepparsprej

1 av 4

Sedan burkiniförbudet införts på flera håll i Frankrike har polisen gått hårt åt muslimska kvinnor.

Nu kommer bilder från stranden i semesterorten Nice på där polis beväpnad med pepparsprej tvingar en kvinna att ta av sig sin hijab, skriver Daily Mail.

I flera franska städer är det nu förbjudet att bära en så kallad burkini, en heltäckande baddräkt som en del muslimska kvinnor använder. Motiveringen till förbudet är bland annat att plagget understryker anknytning till en religion i en tid då Frankrike är ett mål för terrorattacker.

Den senaste staden att införa förbudet är Nice där vice borgmästaren Christian Estrosi i fredags framhöll att burkinin inte är förenlig med franska ideal.

Hotades med pepparsprej

Nu kommer bilder där fyra poliser beväpnade med pepparsprej och batonger tvingar en kvinna att ta av sig sin hijab, sin huvudduk. På bilderna syns kvinnan ligga och sola i stillhet när poliserna, som ska ha varnat henne om förbudet, kräver att hon tar av sig plagget samtidigt som de riktar pepparsprej mot henne.

Kvinnan ska ha protesterat eftersom hon inte ens bar burkini och sagt att poliserna bara velat förödmjuka henne inför hennes barn och familj.

”Det var våldsam stämning”

I Cannes tvingades en annan kvinna att lämna stranden och betala böter för att hon bar hijab.

– Jag tänkte inte ens bada, bara doppa mina fötter, säger kvinnan.

Hon visste inte om att det fanns ett förbud och kläderna täckte inte hennes ansikte.

En fransk journalist på plats såg poliserna rikta pepparsprej även mot henne och människor omkring började skrika åt kvinnan att hon inte var välkommen i Frankrike.

– Det var ganska våldsam stämning. Jag hade känslan av att de skulle ge sig på en kvinna som bara satt på marken och grät tillsammans med sin dotter, säger journalisten Mathilde Cusin till Franska 4TV.

Kvinnan säger själv att utvecklingen oroar henne.

– Kommer vi till slut inte att få praktisera vår religion alls? Jag är i landet där de mänskliga rättigheterna fastställdes men jag ser inga spår av frihet, jämlikhet och broderskap. Jag är chockad att detta kunde hända i Frankrike.

Borgmästare försvarar polisen

Polisernas beteende har senare försvarats av högerpolitikern och Cannes borgmästare David Lisnard, som var den som införde förbudet. Han ska ha sagt att alla sorters kläder som kan kopplas ihop med terrorism inte är välkomna i Frankrike.

Förbudet har mött stort motstånd och människorättsorganisationer har argumenterat att ett förbud mot plagg som inte täcker ansiktet är småsint och som gjort för att spä på hat mot en liten grupp muslimska kvinnor.

Hittills har tio kvinnor fått påföljder för att de burit burkini på franska stränder.

Förbudet hänger ihop med attacken i Nice den 14 juli där en man körde rakt igenom folkmassorna på strandpromenaden och dödade 86 personer. Terrorgruppen IS tog senare på sig attacken.

Kritiker påpekar dock att 30 muslimer omkom i attacken, bland dem kvinnor med hijab.

Publicerad:

LÄS VIDARE