KI:s rekordras efter Macchiarini-skandalen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Ulf Höjer
Karolinska institutet.

NYHETER

Skandalen med kirurgen Paolo Macchiarini har gjort att allmänhetens förtroende för Karolinska Instiututet har sänkts kraftigt.

KI rasar nämligen från en fjärdeplats till en tolfte plats i senaste förtroendemätningen skriver SVT Nyheter.

Efter att ha varit ett av de mest ansedda universiteten i Sverige under flera år har Karolinska Institutet förtroende fått sig en rejäl törn efter Macchiarini-affären. Förra året hamnade KI på en fjärdeplats bland tjugo lärosäten, men i år återfinns universitet på plats tolv. I topp ligger Chalmers tekniska högskola och Kungliga Tekniska Högskolan.

– Det är extremt allvarligt och vi är inte alls nöjda med det här, men vi får helt enkelt konstatera att så här är det nu och vi måste jobba stenhårt för att förbättra det, säger Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor på KI till SVT Nyheter.

Några av orsakerna är att ledningens moral och etik anses låg samt att agerandet och mediehantering under Macchiarini-affären underkäns.

– Det är mediebilden och affären som har tryckt ner dem. Att det inte gått ännu sämre beror troligen på att man har ett ganska grundmurat förtroende för deras undervisning och forskning. Därför har fallet inte blivit större än vad det blev, även fast det var ett rekordfall, säger Toivo Sjörén, opinionschef hos Sifo till SVT.

På KI vill man nu återfå allmänhetens förtroende igen och visa att Karolinska Institutet är mer än Macchiarini.

Publicerad: