Donald Trump talade på Republikanernas konvent i Cleveland

1 av 14
NYHETER

Donald Trump höll natten till fredag sitt första tal som presidentkandidat för det Republikanska partiet på konventet i Cleveland, Ohio.

Då målade han upp ett mörkt USA.

– Det här är arvet efter Hillary Clinton: död, förödelse, terrorism och svaghet, sa Trump.

Donald Trump äntrade scenen på partikonventet i Cleveland tidigt på morgonen för att officiellt acceptera nomineringen som Republikanernas presidentkandidat inför höstens stundande val.

Pressen på honom var stor inför nattens linjetal i ett fullsatt Quicken Loans Arena, under den fjärde och sista dagen för konventet.

Medan alla väntade på Donald Trumps tal publicerade flera amerikanska medier, däribland nyhetssajten Politico, under torsdagskvällen vad som uppgavs vara ett utkast av talet.

Målade upp mörk bild

När Trump väl inledde sitt tal klockan 04.20, svensk tid, höll han sig till redan läckta manuset och läste till större del från telepromptern.

– Vänner, delegater och amerikaner: jag tar ödmjukt och tacksamt emot nomineringen till presidentposten i USA.

Han målade sedan, precis som i det publicerade utkastet, en bild av ett USA plågat av stora problem, med ökad kriminalitet, ”våldet på gatorna”, polismord, terrorhot och en krisande ekonomi. Och ett land som inte längre har råd att ta hänsyn till ”politisk korrekthet”.
– Jag har ett meddelande till alla er: kriminaliteten och våldet som påverkar vår nation i dag kommer snart att upphöra. Från och med den 20 januari 2017 kommer säkerheten att återställas.

”Vill inte ha dem i vårt land”

Trump står för en väldigt konservativ invandringspolitik, vilket stod särskilt klart under nattens tal.

– Vi måste omedelbart avbryta invandringen från alla nationer som har komprometterats av terrorism tills beprövade personkontroller har införts. Vi vill inte ha dem i vårt land, sa Trump.

I talet adresserade Donald Trump också fattigdomen och den utbredda arbetslösheten bland afroamerikaner och det stora antalet fattiga inom den latinamerikanska befolkningsgruppen.

En av de få gångerna han lämnade promptern var då publiken ropade ”lock her up”, ”lås in henne”, och han svarar ”låt oss besegra henne i november”. Givetvis var det Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton man åsyftade.

Attack mot Clinton

Trump angrep vidare sin konkurrent.

– Amerika är betydligt mindre säkert – liksom hela världen – än när Obama tog beslutet att låta Hillary Clinton ansvara för USA:s utrikespolitik, sade Trump.

Han beskyllde Clinton för Islamiska statens framfart, den instabila situationen i Irak såväl som Egypten och attacken mot USA:s konsulat i Benghazi 2012 då fyra amerikaner dödades.

– Det här är arvet efter Hillary Clinton: död, förödelse, terrorism och svaghet, sa Trump.

Och Hillary Clinton, som inte kunde låta bli att kommentera sin motståndares framträdande, twittrade:
”Vi är bättre än det här”.

”Jag ska skydda hbtq-medborgare”

Redan tidigare under dagen rapporterade bland annat New York Times att Peter Thiel som första person någonsin väntades uttala orden ”jag är stolt över att var gay” från scenen på det Republikanska partiet konvent, något han också gjorde strax efter 03-tiden.

– Jag är stolt över att vara gay, jag är stolt över att vara republikan. Men mest av allt är jag stolt över att vara amerikan, sa och möttes av stående ovationer.

Under sitt tal refererade Trump sedan till terrordådet på gayklubben Pulse i Orlando där gärningsmannen svor trohet till IS i ett larmsamtal under attacken.

– Som er president ska jag göra allt i min makt för att skydda våra hbtq-medborgare från våldet och förtrycket av en hatisk, utländsk ideologi, sa Trump.

Avbröts av protest

Talet avbröts en kort stund efter en incident när en kvinna med en banderoll försökte störa talet. Kvinnan togs snabbt hand om av säkerhetsvakter.

– Hur utmärkt är inte vår polis, och hur utmärkt är inte Cleveland! sade Trump efter att ha pausat en kort stund under protesten.

Kvinnan, som skrek "inga murar", leddes ut av säkerhetspersonal.

Experten: Ännu mörkare

Mathias Sundin, riksdagsledamot för Liberalerna, kände igen retoriken från Trumps kampanjmöten.

– Han målar upp en väldigt mörk bild av USA, att man är under attack på olika sätt. Och att han ska fixa detta. Som i hans övriga kampanj fanns inga detaljer om hur det ska gå till. Han säger bara att han ska fixa saker och ting, säger Sundin i Aftonbladet Morgon.

Från Trumps perspektiv var det ett bra tal som gav hans väljare det de ville höra, enligt Linnea Sandström Lange, politisk analytiker och bloggare.

– Han har alltid målat en väldigt mörk bild av USA men nu kanske det blev ännu mörkare. Han har sagt såna saker som att alla mexikaner är våldtäktsmän förut och han återvände på det temat. När man sätter ihop allt i ett sånt här långt tal blir det väldigt tydligt, säger hon i Aftonbladet Morgon.

Demokraternas konvent stundar

Demokraternas konvent hålls om några dagar, mellan 25 och 28 juli i Philadelphia, i delstaten Pennsylvania. Tidigare utrikesminister Hillary Clinton och hennes valde parhäst kommer då att utses till Demokraternas presidentkandidater.

I november är det på riktigt skarpt läge, då Donald Trump och Hillary Clinton möts i presidentvalet.

ARTIKELN HANDLAR OM