Politiker rasar mot Hemmakväll – säljer ”Leninläsk”

avMalin Wigen

Den moderate lokalpolitikern Jonathan Bessou, 22, reagerade när han såg den rödfärgade drycken bland sortimentet hos godisbutikskedjan – på etiketten syns den kommunistiska symbolen hammaren och skäran.

– Det hade aldrig varit okej att sälja en dryck med en svastika som tryck och kalla den för ”Hitlerino” eller liknande.

Kommunpolitikern Jonathan Bessou (M) hajade till när han besökte godisbutikskedjan Hemmakväll i Alingsås där han bor. Det var en av dryckerna i sortimentet som fick honom att reagera, som går under namnet Leninade Sovjit style soda.

På flaskans etikett syns den kommunistiska symbolen hammaren och skäran och texten: ”A taste worth standing in line for”.

– Jag reagerade på att hammaren och skäran som stått för flera miljoner människoliv, och så tycker man att det ska vara en kul grej att skämta om det. Jag tycker att det är ganska förminskande för de som fallit offer och råkat ut för kommunismen, säger han och fortsätter:

– Den tappar helt sitt syfte i att vara humoristisk när man har den i en butik där barn och ungdomar köper den som en rolig grej – utan att veta vad hammaren och skäran betyder. Det hade aldrig varit okej att sälja en dryck med en svastika som tryck och kalla den för ”Hilterino” eller liknande.

1 av 2 | Foto: Privat
Här är drycken som fick Jonathan att reagera.

”Hur mycket tycker de att 29,90 är värt?”

Drycken har funnits på Hemmakväll sedan ett tag tillbaka.

– Jag har hört att den fått kritik innan men det har inte hänt något, så förhoppningsvis händer det något nu.

Han skulle gärna vilja ha en förklaring på hur butiken tänker – och helst se att de tar bort drycken.

– Jag vet inte hur mycket de tycker 29,90 kronor är värt för dem mot vad de orsakar och förminskar.

Läsken ”Leninade” är amerikansk och lanserades 2002. Flaskorna har tidigare främst sålts via nätet men även i vissa välsorterade läskbutiker. På etiketten återfinns antingen hammaren och skäran eller en bild på Vladimir Lenin. Dessutom pryds den av flera sovjetisktklingande ”ordvitsar”, som ”drick upp kamrat, det här eller Gulag”.

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt Hemmakväll för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alingsås

Kommunism