Amerikanska Jungfruöarna

Vrak från danska slavskepp hittade i Karibien

Av: 

TT

Dykare i karibiska vatten. Arkivbild.

Foto: Rob Griffith/AP/TT

NYHETER

Danska och amerikanska arkeologer har med stor sannolikhet identifierat vraken från de två danska slavskeppen "Christianus Quintus" och "Fridericus Quartus". De båda skeppen försvann år 1710 efter en strapatsfylld seglats från Afrika mot vad som då var känt som den danska kolonin Dansk Vestindien, numera Amerikanska Jungfruöarna.

Vraken hittades redan på 1970-talet utanför Costa Ricas kust, men det är först under de senaste åren som forskningen kunnat berätta mer om de förmultnade brädorna på havsbottnen. Ett tydligt tecken på att skeppen faktiskt är danska har nu hittas – ett paket med 38 600 danska tegelstenar, berättar gruppen av marinarkeologer och historiker.

På sin resa mot ön Saint Thomas i Dansk Vestindien drabbades skeppen av orkaner och dödliga sjukdomar, slavarna gjorde uppror och besättningen navigerade fel. Till slut gjorde bristen på mat att ett myteri bröt ut ombord.

Det ena skeppet "Christianus Quintus" är särskilt omtalat eftersom det var på det som Danmarks store sjöhjälte Peter Tordenskjold fick sitt första arbete till sjöss.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Amerikanska Jungfruöarna

Karibien

Danmark