15 års fängelse för yxmord

1 av 6

avOskar Forsberg

NYHETER

Den 36-årige mannen blev nedslagen och mottog flera knivhugg och slag med en yxa när han låg på marken.

I dag dömdes tre män, 31, 28 och 28 år gamla, för det brutala mordet som inträffade i Skurup i höstas.

31-åringen fick 15 års fängelse.

Det var i oktober i fjol som ett våldsamt slagsmål bröt ut i centrala Skurup. Flera personer blev vittnen till hur tre personer gav sig på den 36-årige mannen vid Folkets park.

36-åringen hade själv beväpnat sig med en yxa men kunde inte värja sig mot de tre männen. I stället användes hans medtagna yxa som ett av flera mordvapen.

Omfattande våld

Enligt uppgifter till Aftonbladet fick mannen först ett knivhugg i knävecket så att han föll till marken. När han låg ner blev han ihjälslagen med en yxa. Utöver yxhuggen blev han även stucken med en kniv och slagen med ett långt rör av aluminium.

– Han var blodig i hela ansiktet, uppgav ett vittne för Aftonbladet strax efter händelsen.

En av de misstänkta gärningsmännen, en 28-åring, kunde senare på natten gripas av polisen. Dagen därpå hämtade polisen in ytterligare två män, en 31-åring och en annan 28-åring, till förhör. Båda greps och anhölls efter inledande förhör.

”Grymhet och råhet”

De tre männen, som alla är kända av polisen sedan tidigare, åtalades sedermera för yxmordet och i dag föll domen mot dem.

31-åringen döms till 15 års fängelse för mord och de andra två döms till två års fängelse för grov misshandel.

Alla tre medger att de varit på platsen och deltagit i slagsmålet men hävdar att de agerat i nödvärn. Något som Ystad tingsrätt inte håller med om. I stället skriver de att ”brottet kännetecknas av grymhet och råhet i det att flera gärningsmän först slagit offret livlöst genom kraftigt och intensivt våld och att N.N. dödat Y.Y. då denne befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. Omständigheterna är dessutom sådana att Y.Y. måste ha känt stark dödsångest.”

De inblandade personerna känner varandra sedan tidigare och motivet till mordet handlar om bland annat en gammal konflikt mellan 31-åringen och den mördade mannen samt om svartsjuka, står det att läsa i domen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skurup

Brott