Meddelandet till poliserna: ’Var beredda’

Av: Eric Tagesson, Erik Åberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 31

När terrorhotnivån i Sverige höjts till den näst högsta ökar polisen nu bevakningen av "strategiska och publika platser".

Samtidigt uppmanas människor att vara vaksamma.

I Stockholm har poliser i yttre tjänst enligt Aftonbladets källor fått instruktioner om vara i beredskap och hur de ska agera om de konfronteras med terroristen.

Bland annat uppmanas de att ha nervevade rutor för att undvika glassplitter vid en explosion.

Under onsdagseftermiddagen höjde Säkerhetspolisen hotnivån när det gäller terrorism riktad mot Sverige till 4 på en femgradig skala. Chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning gällande förberedelse till terroristbrott och en person har anhållits i sin frånvaro.

En myndighetskälla uppger för Aftonbladet att mannen har varit i Syrien där han misstänks ha deltagit i strider för IS.

Samtidigt uppger en annan uppgiftslämnare att mannen är irakisk medborgare och inte finns i svenska register.

Enligt SVT är mannen i 25-årsåldern.

– Säkerhetspolisen har tagit emot konkret underrättelseinformation som gjort att vi inlett en förundersökning om förberedelse till terroristbrott. Vi är i ett intensivt operativt skede, säger Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen.

Ökad närvaro

Det betyder att Säkerhetspolisen fruktar att en person, den i sin frånvaro anhållne, kan komma att genomföra ett terrordåd i Sverige.

Sedan strax före klockan fyra på onsdagen ökade polisen därför sin närvaro på ett stort antal platser runt om i Sverige. Inte minst i huvudstaden där säkerheten kring Rosenbad och riksdagen förstärkts.

– Vi har stärkt bevakning på vissa platser och stärkt tillsynen på andra platser, säger Mats Löfving, chef för polisens NOA, Nationella operativa avdelningen.

Det handlar om ett stort antal platser, som arenor, flygplatser, tågstationer, köpcenter och andra platser där många människor rör sig.

Ökad polisnärvaro märks redan på bland annat Bromma, Arlanda och Landvetter flygplats.

I Göteborg har polisen under onsdagskvällen bevakat bland annat teatrar och biografer, enligt GT. Polisen i Malmö patrullerar vid Turning torso, Malmö Live och centralstationen.

Inför hockeymatchen mellan Djurgården och Rögle på Hovet i Stockholm under onsdagskvällen fanns fler polisen och publikvärdar än vanligt på plats.

– Vi är fast beslutna om att vidta varje åtgärd för att upprätthålla säkerhet i vårt land, säger inrikesminister Anders Ygeman.

"Skapa trygghet"

Enligt uppgift till Aftonbladet har ett mycket stort antal poliser kallats in, och beordrats att tjänstgöra tills vidare. Det gäller bland annat poliser i Malmö, Göteborg, Halland, Gävleborg och Stockholm.

Hur många som tjänstgör vill polisen inte svara på.

– Men vi har en ökad närvaro och synlighet för att skapa trygghet, säger pressinformatör Hesam Akbari på Stockholmspolisens pressavdelning.

Samtidigt säger Säpochefen Anders Thornberg att det inte finns någon anledning till oro.

– Men en viss vaksamhet ska man naturligtvis ha.

Allmänheten uppmanas att höra av sig till Säpo eller polisen om man ser eller hör något som verkar konstigt.

– En av anledningarna att vi går ut med information om detta är att vi vill ha tips, säger Säpochefen.

Känner oro

Polisen Per Andersson är extrainkallad från Södertälje för att vara på Centralstationen i Stockholm. Dels för flyktingsituationen men också på grund av terrorhotnivån.

– Jag har ögonen extra öppna men jag tycker man ska röra sig fritt och normalt, säger han.

Maya Carlsson, 18, är en av de personer på stationen Aftonbladet pratat med som känner sig orolig för den rådande situationen.

– Det är en påminnelse om att det är osäkert. Man har det som hänt i Frankrike i bakhuvudet.

Taktisk information skickats ut

Enligt Aftonbladets uppgifter har ett stort antal poliser i Stockholm under onsdagen fått meddelande att vara i beredskap. Det har även skickats ut taktisk information om hur de ska agera om de ställs mot en terrorist. Bland annat handlar det om att skingra folkmassor, och i första hand skydda allmänheten.

Poliserna uppmanas också att ha rutorna nervevade för att undvika glassplitter vid en eventuell explosion.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

BAKGRUND: Terrorhotet mot Sverige

För första gången någonsin har Säkerhetspolisen höjt nivån för terrorhot till fyra på Sverige.
Orsaken är konkreta uppgifter om planer på ett terrordåd.

■ ■ Onsdagen den 18 november meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, att nivån för terrorhot i Sverige har höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

■ ■ En fyra innebär att hotnivån bedöms som hög. Konkret innebär det att Säpo anser att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

■ ■ Enligt Säpochefen Anders Thornberg beror höjningen på att det kommit ”konkret underrättelseinformation” som gör att en förundersökning om förberedelse till terroristbrott inletts.

■ ■ Källor uppger för Aftonbladet att hotet kommer från en man vid namn Mutar Muthanna Majid. Han uppges komma från Irak, och ska vara i 25-årsåldern. Vidare ska han ha stridit i Syrien för Islamiska staten IS. Majid tros ha tagit sig till Sverige via Tyskland. Enligt uppgifter misstänks han planera terrordåd i Europa.

■ ■ Hotnivån har aldrig tidigare legat på en så här hög nivå i Sverige. Enligt polisen bör man inte vara orolig, men Säpochefen uppmanar trots det människor att vara ”extra vaksamma”.

■ ■ Polisen kommer att öka bevakningen av platser där många människor rör sig och objekt som bedöms som extra strategiskt intressanta.

■ ■ Efter Säpos beslut har även Försvarsmakten höjt sin hotnivå till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att hotet bedöms som högt.

Publicerad: