Hatet på Flashback

SD-jurist som skrev hatiskt på Flashback får behålla jobbet

Av: 

Olof Svensson

Gustaf Tronarp

NYHETER

Kallade professorn Jerzy Sarnecki för ”judesvin”

Juristen Joel Ankar uttryckte sig grovt rasistiskt på Flashback.

Efter Aftonbladets avslöjande skulle han tvingas lämna jobbet hos Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg.

Men nu rapporterar Ekot att Ankar får jobba kvar.

Här är största skandalerna inom SD

Det var i februari som Aftonbladet tillsammans med Researchgruppen kunde avslöja att Joel Ankar, som är jurist och politisk sakkunnig hos SD:s europaparlamentariker Kristina Winberg, skrivit rasistiska inlägg på nätforumet Flashback.

Ankar har bland annat kallat den kände kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki för ”judesvin”.

Parlamentet säger nej

Efter avslöjandet uppgav Kristina Winberg att Joel Ankar fått gå på dagen. Men några veckor senare kunde Aftonbladet berätta att Ankar fortfarande jobbade kvar på hennes kontor i Bryssel.

– Han jobbar inte politiskt, utan i dagsläget gör han administrativa uppgifter, som fakturor och kalendrar, sa Winberg då.

Nu står det klart att Ankar kommer att få behålla jobbet. Ekot rapporterar att Sverigedemokraterna har ansökt om att få juristen sparkad. Men den ansökan har EU-parlamentet avslagit.

– Europaparlamentets högsta personalchef har inte funnit att det finns några belägg för att säga upp honom, säger Kristina Winberg till Aftonbladet.

Har hand om allt administrativt

Hur ser du på att han jobbar kvar?

– Jag kan säga så här. När jag fick reda på det här i februari så hamnade jag i chock, jag tog inte riktigt till mig vad som hänt. Nu har jag låtit de utreda detta, förhört alla parter och försökt ta fram bevismaterial. Jag har knappt hunnit smälta det andra beskedet heller. Jag har varit väldigt upptagen och har inte hunnit reflektera över det.

Vad har han för arbetsuppgifter i dag?

– Efter det här hände så har han i princip haft hand om allt administrativt åt mig. Bokat resor, tagit hand om reseräkningar och planerat kalendern.

Ser du några problem att han har skrivit de här inläggen och att han jobbar hos dig?

– Jag vet inte ens om det är han som skrivit det. De har inte hittat några bevis.

Anställd av EU

Formellt är Joel Ankar inte anställd av Kristina Winberg, utan av EU-parlamentet. Han har ett kontrakt sträcker sig över hela mandatperioden.

Här är största skandalerna inom SD

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hatet på Flashback

ÄMNEN I ARTIKELN

Hatet på Flashback

Joel Ankar

Sverigedemokraterna