Hagamannen: Rädslan går inte att beskriva

avIsabelle Nordström

1 av 9

LULEÅ. Hagamannen slogs ner med en golfklubba, men de tre åtalade männen nekar.

I rätten berättar Niklas Lindgren, 43, om hur dåligt han mått efter misshandeln.

– Rädslan när man ligger ner och blir slagen går inte att beskriva, säger han.

Åtalet lämnades in till Haparanda tingsrätt, men det är i Luleå rättegången mot de tre åtalade männen nu dragit igång.

En glasvägg skiljde åhörare och press från rätten i säkerhetssalen. Hagamannen Niklas Lindgren är inte själv på plats utan förhörs via videolänk från hemlig tingsrätt i Sverige. Det är av säkerhetsskäl.

Han beskriver att han mått mycket dåligt efter misshandeln.

– Det har påverkat mitt liv. Jag har behövt leva med oro den senaste tiden. Min framtid är oviss just nu, säger Niklas Lindgren.

Åtalade nekar

Det var den 22 augusti Lindgren blev misshandlad i Övertorneå med en golfklubba, knytnävsslag och sparkar. De åtalade männen är 21, 23 och 24 år gamla och går på samma skola på orten. Alla tre nekar till brott.

Vittnen har pekat ut 23–åringen som den som slog Lindgren med en golfklubba, men han nekar till att ha varit där under lördagen.

Niklas Lindgren förhördes av rätten i drygt en timme. Han syntes aldrig i bild på videolänken, men hans röst hördes klart och tydligt när han beskrev misshandeln.

– Något skriker bakom mig och sedan smäller det till i bakhuvudet. ”Du ditt jävla äckel, vi ska döda dig”, säger Lindgren att han hörde gärningsmännen säga.

”Fanns inga spärrar”

Han kände inte igen de som attackerade honom. Under misshandeln tuppade Niklas Lindgren av, men har minnesbilder av flera slag mot huvudet.

–  De slog för att slå sönder, det fanns inga spärrar alls. Rädslan man känner när man ligger ner och blir slagen går inte att beskriva, säger han.

– Jag vädjade att de skulle sluta.

Attacken skedde bara några dagar efter att Lindgren flyttat in i sin lägenhet på elevhemmet där han skulle studera på en yrkesskola. Han höll låg profil på orten, men säger att ryktet snabbt spred sig att han var där.

– Det var mycket snack på skolan och tisslades, säger Niklas Lindgren.

”Är orolig”

Efter misshandeln har han flyttat från Övertorneå till hemlig ort.

– Det fanns inget alternativ att komma tillbaka dit, säger Lindgren. Nu är han rädd för att det ska hända igen.

– Perioden efter mådde jag så dåligt. Den här händelsen följer med mig varje dag. Det är klart jag är orolig, säger han.

Rättegången avslutas på tisdagseftermiddagen. Under morgondagen kommer vittnen att höras.

Hagamannen släpptes i somras efter att ha avtjänat ett långt fängelsestraff för flera brutala våldtäkter i tidigare hemstaden Umeå.