William Hahne utesluts ur SD

avKenan Habul, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

SDU-toppen William Hahne kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna, uppger flera källor för Aftonbladet.

Ett stort antal av hans nära förtrogna kommer gå samma väg till mötes.

– Partiledningen förbereder just nu massuteslutningar, säger Hahne.

Sedan flera år tillbaka ligger Sverigedemokraterna i konflikt med sitt ungdomsförbund, SDU. Den senaste tiden har bråket, som bland annat grundar sig i olika syn på vilken väg partiet ska gå, eskalerat. SDU vill se en mer hårdför nationalistisk linje, medan SD-ledningen vill hålla fast vid sin socialkonservativa profil.

Flera källor uppger nu för Aftonbladet att William Hahne, vice ordförande i SDU, kommer att uteslutas ur partiet inom kort. En av källorna är tidningen Nyheter Idag, som står SD nära.

Hahne, som nyligen valdes till ordförande i Stockholm stad efter en hård strid mot partiledningens kandidat, har den senaste tiden legat i öppen konflikt med t.f. partiledaren Mattias Karlsson.

För två månader sedan stod det klart att SD:s medlemsutskott inlett ett personärende mot Hahne. Misstankar finns om att han använt medlemsregistret på ett otillbörligt sätt. I förra veckan träffades utskottet och beslutade att utreda frågan ytterligare då det "framkommit ny information" om Hahne. Frågan ska troligen avgöras när SD:s partistyrelse sammanträder den 27 april.

Går till hård attack mot partiledningen

Hahne berättar nu för Aftonbladet att ett antal personer i hans närhet fått hem skrivelser från SD-ledningen.

– Där pekas bland annat på att man kritiserat partiledningen öppet och att det ligger till grund för att uteslutningsärenden öppnats. Det har varit ett ärende mot mig sedan två månader tillbaka. De påstår att jag använt ett medlemsregister på ett otillbörligt sätt. Men det som är nytt nu är att det verkar som att ledningen förbereder massuteslutningar på personer runtomkring mig, personer i ungdomsförbundet och i SD Stockholm.

Han är själv övertygad om att hans saga i SD är all.

– Ja, det är jag. Det är ett antal personer som har hört av sig, som har fått hem likalydande personärenden till sig, så man har i princip kopierat en text och skickat det till ett ganska stort antal personer. Vi har fortfarande inte fullt grepp om hur många det rör sig om, men det verkar vara ganska många.

Enligt Hahne gör partiledningen nu allt de kan för att få bort honom.

– Det är uppenbart att Mattias Karlsson med flera försöker utmåla mig och andra som något vi inte är för att legitimera orättfärdiga uteslutningar av oss. Man försöker måla ut oss som extremister för att legitimera sina odemokratiska metoder.

"De spottade i min utsträckta hand"

William Hahne menar att det inte räckte för SD-ledningen att utesluta honom på grund av det som rör medlemsregistret.

– Men nu när de försöker ändra grunden för uteslutningen så blir det ännu mer uppenbart att det är just svepskäl de använder sig av. De bestämde sig på förhand att jag skulle bort, därefter började de leta efter svepskäl för att utesluta mig ur partiet. Den maktfullkomlighet som Mattias Karlsson och andra i partiledningen uppvisar är skrämmande.

Hahne menar att han själv försökt sträcka ut handen till partieldningen.

– Jag har försökt föra intern dialog, men de har spottat i min utsträckta hand.

Förutom Hahne själv kommer flera personer i hans närhet att uteslutas. Enligt Nyheter Idag handlar det bland annat om SDU-företrädarna Adam Berg, Hanna Lindholm och Anton Stigermark. Dessutom är flera personer i SD Stockholm stad aktuella för uteslutning.

– Det nya nu är att man ger sig på personer runt omkring mig. De som på något sätt har visat någon form av stöd för mig ska även de bli uteslutna. Det är Gestapo- eller Stasi-metoder.

Hahne själv ser mötet i Stockholm för en tid sedan, när han valdes till ordförande, som det som fick bägaren att rinna över för partiledningen.

– Man har insett att vi har drivkraft, är unga, kompetenta och framåt. De är paranoida och tror att vi hotar deras personliga makt över partiet. Därför tar de till sådana här desperata metoder. Deras kontrollbehov och maktfullkomlighet vet inga gränser.

"Diskussionen kan inte tas i media"

Henrik Vinge, pressekreterare hos SD, menar att man från partiets håll inte kan kommentera de anklagelser Hahne kommer med.

– Under utredningen mot honom rörande medlemsregistret har man också velat titta på vissa andra omständigheter av olika slag, som man gärna hade velat höra Williams uppfattning om. Därför har man nu för andra gången bett honom komma in med ett yttrande till medlemsutskottet. Det har gjorts en gång tidigare, då gjorde han inte det. Vi avvaktar om han behagar att komma in med något yttrande, säger han.

Enligt Vinge är det ingen hemlighet att det funnits meningsskiljaktigheter mellan partiledningen och SDU-ledningen.

– Det är ingen hemlighet att partiledningen under en längre tid har varit bekymrade över vad man uppfattar som en vilja att driva partiet i en annan ideologisk riktning. Det är klart att det behöver redas ut nu, om det finns skäl till oron. Men den dialogen kan inte ske via media,  säger han.

Aftonbladet har varit i kontakt med Magnus Olsson, medlemsutskottets ordförande, som avböjt att kommentera.

Uteslutningen av Hahne är den mest uppmärksammade inom SD sedan Patrik Ehn, som var partiets gruppledare i Västra Götalandsregionen, sparkades ur partiet 2013.

Publicerad: