Utredning inleds efter olycka med skenande polisbil

Publicerad 2015-05-05

Nu inleds en förundersökning efter att en polisbil skenat in i folkmassa vid Medborgarplatsen.

Polis hade inledningsvis lämnat uppgifter som visade att det var en olyckshändelse – men förklaringen fanns inte med bland deras skriftliga rapporter.

– Den uppgiften lyser med sin frånvaro, säger Håkan Roswall vid Särskilda åklagarkammaren som utreder händelsen.

Med en sen inbromsning for den civila polisbilen rakt in i en grupp människor på Medborgarplatsen i centrala Stockholm i torsdags.

Flera personer skadades, bland andra 19-åriga Kimberly Rojas.

– Det här är det sjukaste som någonsin hänt. Jag tackar gud för att jag lever, sa hon då till Aftonbladet.

Åklagare Håkan Roswall, vid Särskilda åklagarkammaren som utreder ärenden avseende poliser, hade redan inledningsvis fått förklaringar till olyckan av polisens yttre befäl.

– Det handlar inte om tekniska fel på bilen utan om helt andra förklaringar. Det var en förstahandsuppgift som han hade fått av föraren, men den är uppenbarligen inte dokumenterad, säger Håkan Roswall till Aftonbladet.

Flera rubriceringar

Den inledande förklaringen han hade fått gav nämligen slutsatsen om att det var en ren olyckshändelse som inte gav fog för misstanke om brott. Men förklaringen ”lyste med sin frånvaro” i de polisrapporter som åklagaren tagit del av under måndagen och tisdagen.

– Det var en konkret uppgift som gjorde att jag då inte såg att det fanns anledning att inleda förundersökning. Sen har jag sett nu att den uppgiften som var väldigt viktig inte fanns med.

Därför inleder han förundersökning om fem fall av vållande till kroppsskada, ett fall tjänstefel och ett fall av vårdslöshet i trafik.

Rubriceringen tjänstefel rör misstankarna om att en av ungdomarna på platsen blivit sprejad i ansiktet med OC-sprej, även kallat pepparsprej. Vårdslöshet i trafik rör det faktum att polisbilen körde in i hög hastighet på den tätbefolkade Medborgarplatsen.

Sex målsägande

Totalt finns sex målsägande, varav fem uppges ha fått skador av olyckan och den sjätte blir sprejad i ansiktet efteråt.

Aftonbladet har tidigare berättat om att polisen i ett tidigt skede gick ut med att bilen ”inte gick att stanna”, en förklaring man senare backade ifrån.

Förutom att hålla förhör med de inblandade personerna kommer en teknisk undersökning av bilen att genomföras. Två utredare kommer att arbeta med förundersökningen som förväntas ta månader att färdigställa.

Polisen i Stockholm vill inte kommentera den pågående förundersökningen, men tidigare har rapporterats att de poliser som var inblandade inte tas ur tjänst.