Lööfs miljöskatteförslag sågas av branschen: ”Beklagligt”

avPär Karlsson

1 av 4
Elinor Kruse, Teknikföretagen.

VISBY. Centerpartiet vill införa flera nya kemikalieskatter på flamskyddsmedel i elektronikprodukter och på ftalater i golv- och byggvaror.

Förslaget får dock hård kritik av flera branschorganisationer.

– Vi tycker att det är ytterst beklagligt att Centerpartiet gör detta utspel, säger Elinor Kruse på Teknikföretagen.

Under Almedalsveckans första dag presenterade C-ledaren Annie Lööf ett nytt skatteförslag i miljardklassen. Partiet vill sänka skatten för löntagare och småföretag med knappt fyra miljarder. Det vill man krona för krona växla mot flera nya kemikalieskatter. En på flamskyddsmedel i elektronikprodukter som kylskåp och disk­maskiner. Dessutom vill man införa skatt på ftalater i golv- och andra byggvaror som innehåller PVC.

Det var den förra Alliansregeringen som tillsatte en utredning om en kemikalieskatt, som nu är klar och som anammats av Centerpartiet.

Får hård kritik för skatteutspel

Men kritiken låter inte vänta på sig från flera branschorganisationer. Svensk Handel, som organiserar cirka 12 000 medlemsföretag säger att skatten är dåligt utformad.

– Det blir ett kraftigt slag i luften. Skatten kommer inte att minska förekomsten av flamskyddsmedel, utan bara öka handeln från utlandet och slå mot jobb i Sverige, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Hon tycker det är bra att Centerpartiet vill sänka arbetsgivaravgiften för enmansföretagare.

– Men det är synd att man väljer att kombinera det med en åtgärd som riskerar 1 000 jobb i en redan hårt pressad bransch och det utan att förbättra miljön. Skatten påverkar den globala efterfrågan på elektronik med 0,4 promille och får därför ingen effekt på användningen av flamskyddsmedel i kretskort. Vill man ha bort ämnena vore det bättre att arbeta för ett förbud på EU-nivå, säger hon.

”Ytterst beklagligt”

Även Teknikföretagen, som företräder drygt 3 700 teknikföretag, är skarpa i sin kritik.

– Vi tycker att det är ytterst beklagligt att Centerpartiet gör detta utspel. Det låter som en variant att förslagen i Kemikalieskattutredningen som fått massiv kritik. En teknikskatt skulle slå hårt mot våra medlemsföretag utan att ge de miljöeffekter centern hoppas på. Teknikindustrin är drivande i hållbarhetsarbetet, där digitalisering som bygger på elektronik är en viktig komponent. Nationella särregler mot en global bransch som teknikindustrin är förkastligt, säger Elinor Kruse, anavsrig för miljörelaterade produkter på Teknikföretagen.

Annie Lööf har tidigare sagt till Aftonbladet att det är viktigt att ställa om så att de farliga kemikalierna blir färre hemma hos vanligt folk.

– Det är helt naturligt att en bransch reagerar på det här sättet, men vårt förslag ger ju tillbaka motsvarande kronor till näringslivet i form av sänkta skatter på jobb och företagande, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM