Nu ställs Jonas Falk inför rätta i Spanien

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Jonas Falk, 42, friades i hovrätten i det stora kokainmålet.

I stället utlämnades han till Spanien – där han nu åtalats för penningtvätt och skattebrott.

–  I Sverige är jag redan frikänd. Nu tar man om samma sak igen. Vi menar att det är olagligt, säger han till Dagens Nyheter.

Att Jonas Falk, tidigare Oredsson, haft affärer i Spanien har varit känt sedan länge.

Redan 2012 rapporterade Aftonbladet att polisen misstänkte att han investerat miljoner i nattklubben Oshum Concept Club i Barcelona.

Då räknades han tillgångar ihop inför det omfattande kokainmålet, där Falk pekades ut som hjärnan bakom en storskalig smuggelverksamhet. Efter rekordlånga tre och ett halvt år i häkte dömdes han i tingsrätten till 18 års fängelse, bara för att sedan frias i Svea hovrätt. Rättsturerna lär ha kostat staten drygt 100 miljoner kronor.

Greps igen

Efter bara ett dygn i frihet greps Jonas Falk på nytt i höstas, då han begärts häktad i Spanien misstänkt för olika fall av skattebrott och medlemsskap i kriminell organisation.

Enligt åklagaren ska Jonas Falk investerat pengar från drogverksamhet i en restaurang på Mallorca, nattklubben i Barcelona och ett hus i Sitges utanför Barcelona. Totalt handlar det om 5,5 miljoner euro som Falk misstänks ha fört in i Spanien illegalt, som kan leda till ett 20-årigt fängelsestraff.

Under torsdagen inleds rättegången i spanska domstolen Audiencia Provincial. Där ställs ytterligare fem svenskar och sex andra personer inför rätta, enligt Dagens Nyheter.

Punkten kan falla

– Jag anklagas för brott som Sverige redan friat mig från, säger han till DN inför rättegången.

Ett villkor för att Falk skulle lämnas ut till Spanien var att han inte skulle åtalas för brott som inte finns i svensk lagstiftning, men trots det var en av åtalspunkterna ”medlemsskap i kriminell organisation”. Men åtalspunkterna kan ändras i sista stund, uppger den spanska åklagarens pressekreterare för DN.

Rättegången väntas pågå i fyra veckor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN