Målet: Fler ska skickas tillbaka

Av: Karin Lindblom

Publicerad:
Uppdaterad:

Afghanistans president träffar Löfven i Stockholm: Det här är den viktigaste frågan

1 av 6

Fler asylsökande ska skickas tillbaka till Afghanistan.

Det är svenska regeringens mål då president Ashraf Ghani gör ett hastigt besök i Stockholm i dag.

– Det här är den viktigaste frågan jag kommer att diskutera med statsministern i dag, säger president Ashraf Ghani till Aftonbladet.

Hittills i år har 32 419 ensamkommande barn och ungdomar sökt asyl i Sverige. Lejonparten kommer från Afghanistan.

De ensamkommande står på dagordningen då Afghanistans president Ashraf Ghani träffar statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström under en blixtvisit i Stockholm i dag.

Fler ska återvända

Helst skulle regeringen lösa det som internt kallas ”återvändandefrågan”. Med ett nytt återvändaravtal skulle fler asylsökande kunna skickas tillbaka till säkra delar av landet. Tysklands förbundskansler Angela Merkel hoppades på en liknande lösning då hon träffade Ghani tidigare i veckan. Den tyska kampanjen för att hindra fler att ens lämna Afghanistan har ännu inte fått någon riktig effekt.

– De som flyr måste ha rimliga förväntningar och förstå att gatorna i Europa inte är klädda med guld, sa presidenten själv under en pressträff med Merkel i Berlin.

Inget färdigt avtal

Något svenskt avtal blir inte klart under dagens besök, men Moderaternas Anna Kinberg Batra välkomnar förhandlingarna om ett nytt avtal.

– Det blir ett första steg. Vi kommer att ställa krav på regeringen för att få det på plats också med en rad andra länder, säger hon till Aftonbladet.

Fakta på marken i Afghanistan talar emot en enkel lösning. Några i nordeuropeisk mening säkra delar av landet finns knappast. Därför lovar såväl Sverige som Tyskland Ashraf Ghani fortsatt omfattande bistånd.

Den lågmälde presidenten behöver rimligen all hjälp han kan få. Han leder en svårtyglad samlingsregering med bland andra Abdul Rashid Dostum; en krigsherre med tveksamt rykte, och Abdullah Abdullah; Ghanis utmanare i valet förra året, på centrala positioner.

– Abdullah och jag har mycket att diskutera och att försöka övertyga varandra om, men vi har också löst fler än en betydande kris tillsammans, säger Ashraf Ghani diplomatiskt till tyska Spiegel om de påstådda samarbetsproblemen.

Ekonomi i fritt fall

Svårigheterna är onekligen betydande. För ett par år sedan fanns över 140 000 utländska soldater i Afghanistan. Deras reträtt har fått landets ekonomi att falla fritt. Senaste året har hundratusentals förlorat sina jobb. I dag lever uppskattningsvis sju av tio afghaner på under 15 kronor om dagen.

Sedan Isaf-styrkorna försvann har också säkerheten i landet försämrats. Talibanerna har flyttat fram sina positioner med stöd från Pakistan. Något som endast med god vilja kan liknas vid fredssamtal pågår mellan de båda grannländerna. Dessutom växer IS i Afghanistan.

LÄS OCKSÅ

De ensamkommande

Publicerad: