”Hon har blandat ihop två budgivare”

avLindah C Mohlin, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Mats Dahlström på mäklarkedjan Husman Hagberg om att en hans mäklare har varnats: ”Jag tror inte hon har fejkat en budgivning”

1 av 2

Mats Dahlström äger mäklarkedjan Husman Hagberg och sitter i styrelsen för Mäklarsamfundet.

När Aftonbladet vill ha en intervju om hur en av hans mäklare har varnats för en falsk budgivning slänger han på luren.

– Jag bedömer att er objektivitet i det här kommer vara ganska låg så därför medverkar jag inte till någon intervju, säger han innan han avslutar samtalet.

Mats Dahlström, 61, äger hälften av aktierna i Husman Hagberg som har 75 kontor över hela Sverige. Samtidigt är han med och leder branschorganisationen Mäklarsamfundet som bland annat ska "utveckla begreppet god mäklarsed".

En av hans egna mäklare har tidigare varnats för att ha lämnat falska uppgifter om bud vid en försäljning, ändå svarar han så här när Aftonbladet ringer och frågar vad han vet om fejkade budgivare:

– Jag har inte ens hört talas om det. Eller hört talas om det, men jag vet inget fall. Ingen mäklare som kommit och sagt att nu har jag fejkat bud. Det är inget problem.

Ni har alltså inte fått någon uppfattning om att det förekommer?

– Nej. Ingen som tagit upp det eller misstänkt det. Jag har aldrig fått någon sådan signal, inte heller från kunder. Så det har inte förekommit. Jag har ingen erfarenhet av det.

”Blir fusk känt får mäklaren sluta”

Han uppger samtidigt att om det blev känt att en av hans egna mäklare hade fuskat så skulle han eller hon inte få jobba kvar.

– Blir det känt inom Husman Hagberg så skulle den mäklaren få sluta.

Några dagar senare ringer Aftonbladet Mats Dahlström och berättar om mäklare på hans egen kedja som har lämnat oriktiga uppgifter om bud. Den aktuella mäklaren, Agneta Jansson, har varnats av Fastighetsmäklarinspektionen som också konstaterar att hon har "hanterat budgivningen i strid med god fastighetsmäklarsed".

– Det är mer än vad jag vet, svarar Mats Dahlström.

– Jag brukar följa upp alla när det blir någon som får en erinran eller någonting hos oss.

Men hon jobbar kvar?

– Jo, men jag tror inte hon har fejkat en budgivning.

Slänger på luren

Lite senare, när Mats Dahlström, har hört sig för lite om det aktuella ärendet gör vi upp om att träffas för en intervju. Men samma dag intervjun ska ske ringer Dahlström på morgonen för att dra sig ur:

– Jag tänker så här, när jag pratar med din kollega så har hon redan bestämt vinklingen på det här och jag bedömer att er objektivitet i det här kommer vara ganska låg så därför medverkar jag inte till någon intervju.

Dahlström lägger på luren när Aftonbladets reporter försöker fortsätta samtalet.

En vecka senare stöter vi på honom en bit från Husman Hagbergs huvudkontor i centrala Stockholm.

Han hävdar då att fallet med hans mäklare som har varnats inte handlar fejkad budgivning - trots att Fastighetsmäklarinspektionen har slagit fast ett det handlar om ett felaktigt bud som inte stämde med verkliga förhållanden.

Varför slänger du på luren, det här är ju allvarliga saker?

– Ja, det är klart att det är. Jag ser allvarligt på det här. Jag har läst lagarna och pratat med Agneta och det som är gjort är att hon har blandat ihop två budgivare, säger Mats Dahlström och går snabbt som om han försöker bli av med oss.

Du litar inte på Fastighetsmäklarinspektionen?

– Jo, jag litar på deras omdöme.

Det här är allvarliga saker?

– Det är definitivt viktiga saker.

Varnades för sitt agerande

Så här står det i beslutet där Husman Hagberg-mäklaren varnades i samband med försäljningen av en mäklarkollegas bostadsrätt:

"Fastighetsmäklarinspektionen finner att Agneta Jansson agerat i strid med god fastighetsmäklarsed i samband med sin hantering av budgivningen i den första budgivningsomgången. Agneta Jansson har felaktigt uppgett att budgivare tre lagt ett bud på 3 150 000 kr, fastän detta inte överrensstämde med verkliga förhållanden. Förseelsen är inte att betrakta som ringa. Agneta Jansson ska därför varnas för sitt agerande i samband med budgivningen."

Gilla Aftonbladet Gräv på Facebook

Publicerad: