Skärpt straff i assistanshärvan

avSara Kvarnström

Publicerad:
Uppdaterad:

Svea hovrätt skärper straffet för en av huvudmännen i sin dom i Sveriges hittills dyraste rättegång, assistansmålet från Södertälje.

34 av 35 åtalade i det uppmärksammade assistansmålet dömdes i juni 2014 av Södertälje tingsrätt. 20 av de åtalade fick fängelse på mellan ett och sex år. 13 personer fick villkorlig dom med samhällstjänst och en person fick villkorlig dom och böter. Domen överklagades och klockan 14 på torsdagen kom Svea hovrätts dom som skärper straffet för en av huvudmännen och den andre huvudmannens straff kvarstår. Samtliga av de andra 32 åtalade döms även i hovrätten. I några fall skärps fängelsestraffen, och i några fall lindras påföljderna.

Lurat till sig över 30 miljoner

Assistansföretaget som de dömda är knutna till ska i falska tidrapporter ha överdrivit antalet timmar som deras anställda jobbat eller skrivit upp personlig assistans som inte alls utförts. Som Aftonbladet tidigare skrivit ska Försäkringskassan mellan år 2006 och 2012 på så sätt ha lurats att betala ut cirka 29 miljoner kronor i assistansersättning och två miljoner i bidrag. Tingsrätten beslutade att Försäkringskassan skulle få skadestånd med drygt 26 miljoner kronor. Samtidigt uppgick kostnaderna bara för de 37 advokaterna i den första rättegången till hela 96 miljoner kronor.

Häktad i 2,5 år

Målet är ett av de största som genomförts i Sverige, rättegångarna i tingsrätten och hovrätten höll på i vardera drygt 70 dagar. De åtalade, som misstänks för bland annat för grovt bedrägeri, är mellan 22 och 74 år gamla och bor i Stockholmsområdet, Södertälje och Nyköping.

De två huvudmännen är i 45-årsåldern och ägde tillsamman assistansföretaget. De dömdes av tingsrätten till de högsta straffen av de åtalade, fyra år och nio månader respektive sex års fängelse. Svea hovrätt fastställer en av männens straff till sex års fängelse, den andre mannens straff skärps till fem år och sex månaders fängelse.

En av huvudmännen, en 43-årig man, satt häktad i 2,5 år misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Han släpptes i maj från häktet.

De två huvudmännen har hela tiden nekat till brott.

Låstes in utan assistans

Förutom att löner betalats ut felaktigt och en del pengarna från Försäkringskassan gått direkt till de två huvudmännen så har bedrägeriet inneburit att personer som behövt assistans inte fått det. I tingsrättens dom framgår att tre av brukarna var i mycket dåligt skick när polisens tillslag gjordes mot bolaget. De ska ha varit felmedicinerade, undernärda och en av personerna ska ha tvingats uppsöka sjukvård på grund av vanvården.

Utredarna ska bland annat ha satt upp kameror utanför bostäderna hos personer som behövt assistans för att bevisa att dessa inte fått gå ut.

Satsning mot grov brottslighet

Polisens utredning mot assistansbolaget är en del i en större myndighetsöverskridande insats mot den organiserade brottsligheten i Södertälje. Insatsen har även resulterat i den hemtjänsthärva där rättegång pågått under våren mot 32 personer, varav sju huvudmän. Åtalen gäller personer som ska ha haft en ledande position i hemtjänstbolaget, anställda och brukare. Sammanlagt handlar det om bedrägerier på 7 miljoner kronor. Rättegången har beräknats pågå i 140 dagar till en kostnad på en kvarts miljard kronor skriver SVT. Det skulle i så fall bli den längsta och dyraste rättegången hittills i Sverige.

I ytterligare en utredning misstänks högt uppsatta personer inom en kyrka i Hallunda, Stockholm, för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott mot Arbetsförmedlingen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott