Växjö

Pojke till akuten efter gäddbett

Av: 

TT

NYHETER

På sommaren lurar faran i vassen. Nioårige Frans Johansson fördes till akuten sedan han blivit biten av en gädda.

För nioårige Frans Johansson i Risinge utanför Växjö slutade grillkvällen med familjen på akuten. Han skulle tvätta händerna i en sjö när en gädda högg tag i hans fingrar, rapporterar Smålandsposten. Skrikandes sprang han upp till sin mamma och pappa.

– När jag kom fram till dem svimmade jag och de hade svårt att få mig tillbaka. Sedan fick jag ligga med benen uppe i luften och det blödde mycket från fingret, säger han till tidningen.

Ovanligt

Det kan finnas bakterier i munnen hos en gädda säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent i Stockholms län, men han har aldrig hört talas om någon som fått en infektion av ett bett. Det är ovanligt att gäddor attackerar människor, enligt Andersson. Däremot sker det ofta att fiskare skär sig på gäddans tänder, något som hänt honom själv många gånger.

– För att bli biten av en gädda i svenska vatten ska man ha väldig otur. Man kanske ska bada i klara vatten där gäddan inte gör det här misstaget att bita. Vasskanter i grumliga vatten kanske man också ska låta bli.

Förutom gäddor i vassen bör badare se upp för den giftiga fisken fjärsing som på sommaren ofta ligger nerbäddad i sandbottnen. Ett stick från fjärsingen kan leda till yrsel, frossa och illamående.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Växjö