Mejla

Wolfgang Hansson

Tänk tanken att den mannen kan bli USA:s nästa president

NYHETER

Är Trump ett skämt eller på allvar?

Har Donald Trump fått kalla fötter och vill inte längre bli USA:s president?

Var hans kandidatur bara ett sätt att få några månader i rampljuset, att stärka sitt varumärke?

På annat vis är det svårt att förstå varför han diskvalificerar sig själv med kravet att USA slutar släppa in muslimer.

Knappt en vecka har gått under den långa presidentkampanjen utan att Trump levererat kontroversiella uttalanden. Det verkar vara hans livsluft att slänga ur sig personliga förolämpningar och svepande och nedsättande omdömen om stora folkgrupper.

Mexikaner är ”våldtäktsmän och kriminella”. Hans motkandidater till nomineringen är antingen ”fula” eller ”dumma”. Medan Trump ständigt hyllar sig själv som extremt intelligent och unikt lämplig att leda.

Samtidigt visar han ett totalt förakt för fakta och sprider rena lögner, som att tusentals muslimer i New Jersey jublade efter terrorattackerna den 11 september.

Sedan terrordåden i Paris har han trappat upp sin retorik mot muslimer. Åsikten att säga nej till att ta emot flyktingar från Syrien delar han med många republikanska kandidater men Trump går längre än så.

– Om jag blir president så åker de ut. Jag skickar tillbaka dem.

Komiker

Trump verkar medvetet gå in för att provocera eftersom han märkt att det lönar sig. Många väljare tycker att hans rallarsvingar är underhållande även om de inte nödvändigtvis håller med. Trump har blivit lite av en stå upp-komiker.

Förmodligen är det därför många inte riktigt tagit honom på allvar. Trump har ända från början setts som en dagslända. Alla har bara väntat på att få se hans stjärna dala.

I stället har fastighetsmiljardären och tv-såpakändisen månad efter månad toppat opinionsmätningarna. Mellan 25 och 30 procent av de republikanska väljarna vill se honom som partiets presidentkandidat.

Trump har slagit an en sträng hos den missnöjda delen av USA:s befolkning. De som inte vill se sitt USA förändras. De som är trötta på etablissemanget i Washington som inte lyckas lösa något av landets många problem.

Det mest skrämmande är att vilka tokerier han än häver ur sig så består populariteten.

”Förlorat förståndet”

Men frågan är om han inte gått för långt den här gången när han kräver ett totalt inresestopp för alla muslimer, invandrare liksom turister. Motiveringen är att ”muslimer hyser ett hat mot amerikaner” och att USA efter terrordådet i San Bernadino måste ”få koll på vad i helsike det är som händer”.

Förslaget är så extremt att hans republikanska motkandidater omedelbart avvisade det. Jeb Bush menade att Trump ”förlorat förståndet” och att ”han inte är seriös”.

Just där tror jag Bush pekar på en intressant sak. Vill Trump överhuvudtaget bli president eller är hans kandidatur bara en show där en extremt självupptagen person försökte skapa maximalt intresse kring sig själv?

Är hans kandidatur bara ett sätt för en uttråkad miljardär att ha lite kul? Försöker han bara testa hur långt han kan gå, hur långt han kan driva extrema uppfattningar innan amerikanerna börjar sparka bakut?

Eller är han på riktigt?

Demagog

Tidningen New York Times gjorde häromdagen en genomgång av Trumps tal och offentliga uttalanden. De konstaterade att hans språkbruk skiljer sig markant från det presidentkandidater brukar använda. Trumps ord är splittrande, hårda och våldsamma. 30 gånger kallar han sina politiska motståndare för ”idioter”. Ord som döda, förstöra och strida förekommer flitigt.

Tidningens slutsats är att Trump har mycket gemensamt med klassiska demagoger i amerikansk politik som exempelvis Joseph McCarthy som på 50-talet förföljde och förgjorde sina motståndare med påståenden om att de var kommunister.

Nätsajten Huffington Post bestämde redan i somras att bevakningen av Trump skulle förpassas till nöjessidorna med motiveringen att hans kampanj mest liknande en cirkus. Efter kandidatens senaste uttalande förs han till politikavdelningen med motiveringen att cirkusen förvandlats till ”en ful och farlig kraft i amerikansk politik”.

Tänk tanken att den mannen en dag kan bli president i världens mäktigaste nation och sitta med fingret på knappen till landets kärnvapen.

Är Trump på allvar står USA och världen inför en kuslig situation.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Donald Trump

Jeb Bush

USA