Demonstrationer i Stockholm

Av: Julia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 16

I centrala Stockholm samlades ett 100-tal personer på lördagen i en demonstration mot flyktingar.

Omkring 200 motdemonstranter och ett stort polispådrag var också på plats.

Demonstrationen gick lugnt till, men efteråt gick flera personer till våldsam attack.

Vid 13-tiden startade demonstrationen mot flyktingar på Norrmalmstorg i Stockholm. Den lockade ett 100-tal personer. Vid torget samlades också omkring 200 motdemonstranter.

Ett stort polispådrag hade i uppgift att säkra ordningen. För att skilja de två grupperna från varandra radade de upp en mur av polisbussar.

– Det har hittills varit mycket lugnt. Inga våldsbrott eller konfrontationer. Bägge sidor har fått komma till tals, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesperson.

"Ske utan konfrontation"

Enligt Lindgren finns misstanke om att tre brott begåtts i samband med demonstrationen.

– Ett försök till misshandel, ett narkotikabrott och att motdemonstrationen saknar tillstånd, säger han.

Vid 14.30-tiden avslutades demonstrationen.

– Vi ska nu se till att de kan avveckla den tillståndsgivna demonstrationen så att den kan ske utan konfrontation, sa Lindgren då.

Kort efter att demonstrationen avslutats, vid 15-tiden, inträffade en attack nära Norrmalmstorg.

SD-medlem arrangör

Arrangören till demonstrationen, som kallas för "Folkets demonstration", uppger själva att de inte är knutna till något parti. De kräver extra val och vill ha en "regering som i första hand värnar om Sverige och dess medborgare".

Gruppen startades bland annat av Johan Widén. Han är medlem i Sverigedemokraterna, sitter i en kommunal nämnd och nämndeman vid Uppsala tingsrätt.

Bland de som ska tala vid demonstrationen finns Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör på tidningen Samtiden som ägs av Sverigedemokraterna. Ingrid Carlqvist, som driver den antimuslimska sajten Dispatch International, skulle ha talat men fick förhinder.

Nazister deltog

Enligt stiftelsen Expo har antimuslimer och personer med koppling till nyfascistiska Nordisk ungdom tidigare deltagit i manifestationer som avsändaren av "Folkets demonstration" arrangerat.

Vid demonstrationen på lördagen fanns, enligt Expo, personer på plats med koppling till nordisk vit makt-mijö.

– Svenska motståndsrörelsen, Nordisk ungdom, Motpol och tidigare profiler i Svenskarnas parti. Alltså i princip hela vidden av svensk vit makt-miljö på en demonstration som ordnats av en SD-politiker, säger Daniel Vergara, reporter på Expo.

"Gränserna suddas snabbt ut"

Demonstrationen ger en bild av att det finns ett nära samband mellan grupperingarna, resonerar Vergara.

– Det ger en bra bild av hur nära dessa rörelser står varandra. Utåt sätt ska de framstå som distanserade. Men gränserna suddas snabbt ut. Det är inte okänt för Sverigedemokraterna att Widén håller i detta. Uppenbarligen är detta inte problematiskt för partiet, säger han.

Expo har även uppgifter om att lokala SD-avdelningar marknadsfört demonstrationen inför sina medlemmar.

– De har berättat hur deras medlemmar ska kunna ta bussen till demonstrationen till exempel, säger Vegara.

SD: Vi kommenterar inte

Sverigedemokraternas partisekreterare, Richard Jomshof, vill inte kommentera uppgiften om att en partimedlem var initiativtagare till demonstrationen.

– Jag tänker inte uttala mig om det, säger han till Aftonbladet.

SE OCKSÅ

Här sker gripandet i centrala Stockholm

Publicerad: