James Holmes skonades från dödsstraff

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 14

Utklädd till filmskurken Jokern sköt han ihjäl 12 personer och skadade 70 i en biograf i Aurora.

Tre år efter massakern har James Holmes slutligen fått sitt straff.

En oenig jury dömde honom till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Juryns beslut kom vid 01 svensk tid, natten mot lördag.

I rättssalen i Arapahoe county förkunnades att James Holmes, 27, döms till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning av en oenig jury. Juryn överlade i sju timmar innan de kom fram till sitt beslut, enligt CNN.

När rätten slog upp portarna hälsade domaren Carlos Samour Jr de församlade välkomna.

”Förbjuder inte känslomässiga reaktioner”

Domaren insåg att beskedet skulle väcka känslor.

– Jag förbjuder inte känslomässiga reaktioner. Tvärtom. Sådana reaktioner är naturliga. Däremot förbjuder jag känslomässiga utbrott, säger han i CNN:s direktsändning.

Redan i mitten av juli fällde juryn Holmes för bioskjutningen. Han har sedan dess riskerat att dömas till dödsstraff eller livstids fängelse utan chans till benådning. Rättegången inleddes den 27 april i år och har av olika anledningar fått skjutas upp. Bland annat har Holmes vårdats på sjukhus efter ett självmordsförsök i sin cell.

Hävdat sin oskuld

James Holmes och hans advokater har hävdat att han led av en psykisk störning när han begick brotten och därför menat att han är oskyldig.

Det var i juli 2012 som James Holmes, utklädd som Batmanskurken Jokern tog sig in på en visning av Batmanfilmen ”The dark knight rises” och öppnade eld i en biograf i amerikanska Aurora, Colorado. Holmes bar en skottsäker väst, gasmask och ett flertal vapen. 12 personer dödades och 70 skadades i attacken som är en av de värsta i USA:s historia.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN