Mordet på Ida, 21

Vännen: Hon var en genuint snäll person

Av: 

Olof Svensson

Anton Kasurinen

NYHETER

UPPLANDS VÄSBY. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet på den 21-åriga kvinnan.

Vid minnesplatsen utanför Runby motionsområde växer högen av blommor och hälsningar.

– Varje dag hade hon ett leende på läpparna. Hon hade aldrig en dålig dag, säger skolkompisen Simon.

Vänner, tidigare klasskamrater och bekanta sökte sig under fredagen till motionsområdet i Runby.

"Vila i frid", "Sov i frid", "Ha det bra i himlen", står skrivet på hjärtformade kort intill havet av blombuketter och ljus.

Några hundra meter bort hittades 21-åringen död natten till i går. 

– Hon var en genuint snäll person. Det var alltid henne som alla gick till, säger en nära vän.

"Åkte hit efter skolavslutningen"

Kvinnan studerade på annan ort men spenderade sommaren hemma hos sina föräldrar, berättar vännen.

– Hon åkte hem hit direkt efter skolavslutningen för att jobba. Hon skulle tillbaka och fortsätta studera till hösten.

En bit från minnesplatsen har polisen satt in extrapersonal för att lugna motionärer och boende i närheten. Mordet har påverkat hela Upplands Väsby och många som aldrig träffat 21-åringen besökte under fredagen platsen för att lägga ner blommor.

– 21 år. Det är så hemskt. Jag har själv en dotter i samma ålder, säger Ola Gren, 54.

– Jag är själv uppvuxen här. Har sprungit i spåret tusentals gånger. Det är ett väldigt lugnt område, man kan inte förstå att det händer här.

"Det var världens bästa tjej"

Under kvällen är det många som stannar till för att tända ett ljus eller lägga en blomma vid motionsspåret. De flesta är unga. De håller om varandra och några gråter.

Olivia, 22, gick på lågstadiet med den mördade kvinnan. De växte upp tillsammans och följdes åt i både skolan och i samma fotbollslag.

– Jag känner mig så tom. Jag la en bukett med rosor här igår men det är inte nog. Jag har inte ord för att beskriva detta, säger hon.

Hon beskriver 21-åringen som en mycket snäll, glad och omtyckt person som hade många vänner.

– Jag överdriver inte när jag säger att det var världens bästa tjej. Hon såg det bästa i alla. Ingen förtjänar detta men allra minst gjorde hon det, säger Olivia.

– Jag ville inte tro på det. Jag tänkte att det inte kunde vara möjligt. Det är så hemskt och orimligt att det hade hänt just henne. Hon kommer vara så saknad. Det är hon redan, fortsätter Olivia.

I skogen där mordet skedde har Olivia och många andra ungdomar i området haft idrottslektioner och övat orientering och löpning.

– Men den här platsen kommer aldrig bli densamma igen, säger hon.

När mörkret lagt sig kommer nattvandrare och ungdomar från föreningen Bokstavsbarn till minnesplatsen. Simon Persson från föreningen gick i samma skola som 21-åringen, genom lågstadiet och högstadiet.

- Jag såg henne varje dag i skolan, varje dag hade hon ett leende på läpparna. Hon hade aldrig en dålig dag. Hon var alltid i tid, hon skötte sig alltid. Hon gav verkligen 110 procent, säger Simon Persson.

Fått filmmaterial från området

Kvinnan försvann efter en joggingtur på onsdagskvällen. När hon inte kom hem larmade hennes anhöriga polis. Efter ett intensivt sökuppbåd hittades hon på natten död.

Polisen hade på fredagskvällen ännu inte gjort något genombrott i mordutredningen. Tidigare under dagen fick man tillgång till filmmaterialet från Runby skola. En av kamerorna ska enligt uppgift ha varit riktad mot en gräsmatta som gränsar mot motionsområdet.

Kommunen är däremot skeptisk till att materialet kan innehålla något som kan vara intressant. Kameran får filma skolgården, men inte ut mot motionsspåret.

Polisen har genomfört förhör och inväntar nu resultat från den tekniska undersökningen. Pressinformatör Lars Byström är i övrigt mycket förtegen om utredningen.

– Jag har inga kommentarer alls om detaljerna i utredningen. Vi måste hålla det för oss själva, sa han tidigare under fredagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Ida, 21

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Ida, 21

Upplands Väsby

Brott