Sveriges kanditatur till FN:s säkerhetsråd

Tung trio ska hjälpa Löfven att säkra plats i FN:s säkerhetsråd

Av: 

Pär Karlsson

Olof Svensson

Erik Melin

NYHETER

NEW YORK/STOCKHOLM. Tre tunga namn ska hjälpa Sverige att få en plats i FN:s säkerhetsråd.

Men hur arbetet ska gå till är oklart – åtminstone för den förre utrikesministern Carl Bildt.

– Ingen aning faktiskt, säger han till Sveriges Radio.

Carl Bildt, Göran Persson och Pierre Schori har utsetts till hedersambassadörer och ska på regeringens uppdrag hjälpa till så att Sverige får en plats i FN:s säkerhetsråd.

Carl Bildt kommenterade sitt nya uppdrag i SR:s P1 Morgon.

– Det bör vara en lite bredare församling än just den här. En kvinna skulle inte skada i dessa dagar, för att ta ett konkret exempel, säger han.

På frågan om vad trion ska göra som hedersambassadörer säger han:

– Ingen aning faktiskt. Det får väl Margot Wallström svara på.

"Klart man ställer upp"

Bildt tillägger att han har som princip att han ställer upp när Sveriges utrikesminister ber den tidigare utrikesministern om hjälp.

– Det är klart att man ställer upp för att hjälpa Sverige.

Samtidigt anser han att den diplomatiska krisen med Saudiarabien kommer att försvåra Sveriges möjligheter att få en plats i rådet. Han tror inte heller att Sverige ska räkna med en röst från Ryssland.

– Vi har haft en mycket kritisk inställning till den ryska politiken. Det är en av de röster jag skulle betrakta som mindre osäkra, säger han.

Lobbat hårt för en plats

När regeringen tillträdde i höstas stod det snabbt klart att man hade ett övergripande mål med utrikespolitiken, att ta en plats i FN:s säkrehetsråd 2017-18. Även som oppositionsledare hade Stefan Löfven lyft frågan då han kritiserade Alliansregeringen för att ha en för passiv utrikespolitisk roll. Sedan i höstas har Löfven, och den svenska regeringen, lobbat hårt för att målet ska kunna bli verklighet.

Sverige kampanjar nu intensivt för att lyckas knipa en av de europeiska platserna. Kampen står framförallt mot Italien och Nederländerna.

Hård lobbying från regeringen

Den senaste tidens turbulens i de svenska relationerna med Saudiarabien, och det fördömandet man fick av Arabförbundet, har setts som ett bakslag i kampen.

Men nu tar regeringen nya tag. Efter sitt besök i Kina landade Löfven på söndagkvällen i New York. Under måndagen har han ett späckat schema när han spenderar stora delar av dagen på FN:s högkvarter.

Dagen avslutas med ett mingel som anordnas av Dag Hammarskjöld Foundation. Dit är samtliga länders FN-ambassadörer inbjudna.

– Det är ett perfekt tillfälle att lyfta kampanjen, säger en källa.

Utrikesminister Margot Wallström (S) avslöjade i gårdagens Agenda att regeringen utsett de tre hedersambassadörerna för att försöka säkra en svensk plats.

Får stöd av trio

Det handlar bland annat om förre utrikesministern Carl Bildt (M).

– Han har tackat ja till att vara hedersambassadör och jobba för vår säkerhetsrådskandidatur. Han kan delta på olika möten och berätta om vilka frågor vi driver i FN. Han var med och annonserade kandidaturen och nu har han chansen att jobba aktivt med en socialdemokratisk och rödgrön regering vid rodret, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i SVT:s Agenda.

Även tidigare statsministern Göran Persson (S) och diplomaten och f.d biståndsministern Pierre Schori (S) blir hedersambassadörer.

– Jag har ett rikt kontaktnät. Jag tror att ett särskilt fokus kommer att ligga på Latinamerika och Afrika, säger Pierre Schori.

Schori: Visste inte att de rekryterats

Han välkomnar Persson och Bildt - men tror inte att de kommer att arbeta så mycket med varandra.

– Vi agerar oberoende av varandra. Jag visste inte om att de rekryterats. Men alla goda krafter behövs i det här. Det är roligt att vi har fått förstärkning.

Under söndagskvällen besökte Löfven Boston, för att delta på en galamiddag för att fira öppningen av Edward M Kennedy Institute. Han var inbjuden av Kerry Kennedy, dotter till Robert F. Kennedy. På plats fanns 800-900 gäster, bland dem fler ur Kennedyfamiljen.

Efter besöket i New York flyger Löfven vidare till Washington DC, där han på tisdag träffar den amerikanske vicepresidenten Joe Biden.

Aftonbladet söker Bildt och Persson.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sveriges kanditatur till FN:s säkerhetsråd

ÄMNEN I ARTIKELN

Sveriges kanditatur till FN:s säkerhetsråd

Carl Bildt

Göran Persson

Pierre Schori

Stefan Löfven

FN, Förenta nationerna