James Holmes döms till 3318 år i fängelse

James Holmes förklarades skyldig redan i mitten av juli för mordet på 12 personer och 70 skadade.

avChristoffer Nilsson

NYHETER

Under onsdagen fick ”Batmanmördaren” sin formella dom.

James Holmes döms formellt till tolv livstidsstraff plus 3318 år i fängelse – utan chans på villkorlig frigivning, skriver CNN.

– Det är domstolens avsikt att svaranden aldrig sätter sin fot i ett fritt samhälle igen, säger domaren Carlos Samour Jr.

James Holmes, som dödade 12 och skadade 70 i en biografskjutning i Aurora, Colorado, ska tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Under onsdagen satt Holmes i en rättssal i Colorado när den formella domen lästes upp: han döms till livstid för varje person han mördat samt 3318 år i fängelse för bland annat mordförsök. Domen innebär även att James Holmes, eller Batmanmördaren som han kallats i media, inte har någon möjlighet att bli villkorligt frigiven.

”Förtjänar inga sympatier”

Domaren Carlos Samour Jr. lät meddela att det här fallet inte gav utrymme för kompromisser.

– Det är domstolens avsikt att svaranden aldrig sätter sin fot i ett fritt samhälle igen. Om det någonsin funnits ett fall som krävde en maximal dom så är det det här. Svaranden förtjänar inga sympatier, säger han enligt CNN.

När Holmes sedan leddes ut ur rättssalen utbröt applåder.

Klädde ut sig till Jokern

Tidigare i augusti förkunnade en oenig jury – efter en sju timmar lång överläggning – att James Holmes skulle dömas till livstid. Hans liv skonades efter att en i juryn röstat emot dödsstraff.

Det var i juli 2012 som James Holmes, utklädd till Batmanskurken Jokern, tog sig in på en biograf i Aurora och öppnade eld under en visning av Batmanfilmen ”The Dark Knight rises”. Efter massakern lämnade Holmes biografen och överlämnade sig själv till polis.

Under den långa rättegångsprocessen har Holmes hävdat att han var psykiskt sjuk och att han därför var oskyldig till sina handlingar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Colorado

Brott