Fruktar anfall efter drönarbilder på ryska tanks

NYHETER

Drönarbilder tros visa ett växande ryskt militärläger i östra Ukraina.

På två veckor har ett fåtal tält växt till en fullfjädrad stridsbas.

Stridsledningstält, kommunikationsfordon, stridsvagnar och soldater finns på platsen, enligt det pro-ukrainska regementet Dnipro-1.

I ett grönområde omkring 12 kilometer från frontlinjen mellan de proryska separatisterna och de ukrainska styrkorna har ett militärläger snabbt växt fram.

På två veckor har en liten samling tält och arbetsfordon växt till en fullt fungerade militärbas. Med hjälp av en drönare har det pro-ukrainska volontärregementet Dnipro-1 fotograferat lägret vid två tillfällen, menar man.

Vid det första tillfället fanns två stridsvagnar i lägret. Två veckor senare var logement, stridsledningstält och vägar anlagda samtidigt som minst nio rysktillverkade stridsvagnar av typ T-72 kunde identifieras, enligt gruppen.

En av stridvagnarna har minröjningsutrustning på sig och i lägret finns också ett anti-stridsvagns-vapen. Flera av stridsfordonen har man försökt dölja, uppger Dnipro-1 i ett videoklipp som man menar visar den ryska basen.

Kan betyda ny offensiv

Enligt amerikanska The Daily Beast tyder lägrets uppkomst på att de rysk-stödda trupperna i öst planerar att avancera än mer västerut. Under juni har man i den av Kiev kontrollerade staden Mariupol, som ligger i Donetsk oblast (region) vilken till stor del kontrolleras av de proryska rebellerna, märkt av en intensifiering av attacker mot sina posteringar.

Det nya lägret skulle kunna fungera som en bas för trupper som kan komma att avancera mot Mariupol från norr, menar den amerikanska nättidningen.

”Oförmåga att komma överens”

Samtidigt hävdar Ryssland fortsatt att man inte hjälper de proryska separatisterna med vare sig trupper eller vapen.

Under gårdagen menade landets utrikesminister Sergej Lavrov att Ukrainas ledare misslyckats med att komma överens med rebellerna för att nå fred. Lavrov sa också att väst måste pressa Ukraina för att fred ska kunna nås.

– Med den inledande statskuppen har det nuvarande ukrainska styret gång efter gång demonstrerad sin oförmåga att nå överenskommelser, sa Lavrov till pressen efter samtal med Luxemburgs utrikesminister på fredagen, rapporterar flera medier.

Sedan april 2014 har mer än 6 500 personer dödats i stridigheterna i Ukraina, samtidigt som 16 000 skadats och fem miljoner i behov av hjälp, enligt FN.

Att nå fram med hjälp har vid flera tillfällen visat sig svårt och just Dnipro-1 har fått kritik av Amnesty international för att man enligt organisationen hindrat hjälpleveranser för att nå in i de självutnämnda folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kiev

Ukraina