Löfvens hemliga middag med Wallenberg

Av: Anette Holmqvist, Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Stefan Löfven samlade Jacob Wallenberg och gräddan av det svenska näringslivet för en intim middag i Sagerska huset – för att reda ut de problem som Saudikrisen skapat.

Under kvällen bjöds det på trerätters och fyra flaskor vin, visar Aftonbladets granskning.

– Statsministern ville informera sig om läget i Saudi, säger industrimannen Carl Bennet, en av gästerna.

Statsminister Stefan Löfven och hans hustru Ulla flyttade in i Sagerska huset i höstas. I statsministerbostaden finns en privat flygel och en våning som används till olika former av bjudningar.

Aftonbladet har begärt ut representationen Löfven genomfört sedan december i fjol. Av kvittona står det klart att han inte hunnit stå värd särskilt många gånger ännu.

En av middagarna sticker dock ut.

Saudikrisen på bordet

Kvällen den 23 mars bjöd Stefan Löfven in fyra av landets tyngsta näringslivsprofiler till en intim middag med förrätt, varmrätt och efterrätt samt vin och andra drycker.

Förutom Investors ordförande Jacob Wallenberg och Carl Bennet, som brukar kallas den ”röde friherren”, var också Håkan Buskhe, Saab, och Anders Nyrén, då Industrivärden, med. Runt bordet satt också näringsminister Mikael Damberg och finansminister Magdalena Andersson men utrikesminister Margot Wallström var inte där.

Kalaset gick loss på nästan 8 000 kronor och ett par dagar före middagen beställdes även fräscha blomsterarrangemang för totalt 1500 kronor till Sagerska huset.

Middagen hölls mitt under det mest akuta skedet av den diplomatiska krisen mellan Sverige och Saudiarabien. Och det var också det som huvuddelen av samtalet handlade om. 

– Regeringen ville informera sig om läget i Saudiarabien och hur vi såg på situationen. Vi gick genom vad det innebar för näringslivet och vad vi hade fått för information, säger Carl Bennet.

Konflikten hade blossat upp efter att utrikesminister Margot Wallström (S) hade kallat det Saudiarabiska rättssystemet för ”medeltida”, samtidigt som regeringen övervägde att säga upp det militära samarbetsavtalet med landet.

Krisen blev akut när saudierna kallade hem sin ambassadör i protest och meddelade att svenska affärsvisum skulle stoppas.

”Kommenterar aldrig samtal”

Det svenska näringslivet var mycket kritiskt till regeringens hantering.

Bara veckor innan middagen hos Löfven hade 31 näringslivsföreträdare krävt att regeringen skulle ”respektera Saudiavtalet” i en debattartikel. Man varnade för att Sveriges rykte som trovärdig handelspartner sattes på spel. Tre av undertecknarna satt senare med runt bordet på Sagerska, Wallenberg, Bennet och Nyrén.

Knappt en vecka efter middagen på Sagerska kunde regeringen pusta ut – och meddela att konflikten med Saudiarabien var över. Näringslivet, kungahuset och riksdagens förre talman Björn von Sydow hade dragit i olika trådar för att lösa krisen tillsammans med regeringen.

Aftonbladet har varit i kontakt med samtliga som deltog i middagen. Flera framhåller att man inte kommenterar vad som sker i slutna rum.

– Sverige är ett litet land, och det är viktigt med dialog. Men självklart kommenterar vi aldrig de samtal som förs, säger Stefan Stern, kommunikationschef på Wallenbergägda Investor.

Samma besked ger man från Saab.

– Det är en del i arbetet att träffa politiska företrädare. Men vi kan aldrig gå in på de samtal som förs, säger presschefen Sebastian Carlsson.

Inte heller regeringen vill uttala sig.

– Vi kommenterar aldrig vad som sägs på möten som inte är offentliga, säger Anne Ekberg, Löfvens pressekreterare.

Publicerad: