Slovakien hotar att dra EU inför domstol för flyktingkvoter

Slovakiens premiärminister Robert Fico.
Slovakiens premiärminister Robert Fico.

EU-ländernas uppgörelse om flyktingkrisen kan bli en rättsak.

Slovakien hotar att dra EU inför domstol för kvotsystemet som tvingar alla länder att ta emot flyktingar.

– Som självständigt land har vi rätt att stämma EU, säger premiärminister Robert Fico, enligt Reuters.

I går röstade EU-ländernas inrikes- och migrationsminister ja till kommissionens förslag om att fördela 120 000 flyktingar mellan alla unionens medlemsstater.

Men inför mötet med stats- och regeringscheferna i Bryssel i kväll slår Slovakiens premiärminister Robert Fico fast att landet inte kommer acceptera tvingande flyktingkvoter.

– Vi kommer att gå i två riktningar. Först kommer vi att lämna in en stämningsansökan i EU-domstolen i Luxemburg. Därefter kommer vi inte implementera inrikesministrarnas beslut, säger han.

”Rätt att stämma”

Slovakien var ett av fyra länder som motsatte sig gårdagens uppgörelse. Till Reuters säger Fico att han kommer att vägra införa kvoter så länge han sitter kvar på sin post.

– Vi har vägrat de här dumheterna från början, och som ett självständigt land har vi rätt att stämma.

Finland röstade inte

Förutom Slovakien så motsatte sig också Tjeckien, Ungern och Rumänien tvingande kvoter. Finland avstod från att rösta under mötet i går.

EU-kommissionens förslag går ut på att placera ut flyktingar i alla EU-länder. Hur många varje land skulle ta emot ska bland annat avgöras av befolkningsmängd, arbetslöshet och tidigare flyktingmottagande.

Sveriges statsminister Stefan Löfven menar att kvoter är nödvändiga för att inte flyktingar ska skickas fram och tillbaka mellan olika länder.

– Det är därför vi ska ha ett gemensamt tvingande system, som både bygger på att alla medlemsländer tar sitt ansvar och ett fungerande system med så kallade hotspots. I första hand diskuterar vi det för Grekland och Italien, men det kan även vara på andra ställen, sa han tidigare i dag.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN