Foto: MATTIAS CARLSSON

Så drabbar svenska mjölkkrisen dig

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATTIAS CARLSSON

NYHETER

Mindre nötkött, färre öppna landskap och mer utländskt på mejerihyllorna. Det är några av effekterna av den svenska mjölkkrisen.

Antalet mjölkbönder i Sverige har i princip halverats på tio år. Detta har lett till en minskad svensk mjölkproduktion. Under samma period har vi samtidigt fått en ökad utländsk konkurrens med ökad import av mejeriprodukter. En minskad inhemsk produktion får flera konsekvenser för dig som konsument.

En stor del av produktionen av nötkött hör nära samman med mjölkproduktionen. Sextiofem procent av nötköttet kommer från mjölkbönderna. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, tror därför att tillgången på svenskt nötkött kan minska i takt med de allt hårdare villkoren för mjölkproducenterna.

Förändrade landskap

Att färre djur betar på svenska gårdar påverkar också våra landskap. Enligt LRF har mellan tio och femton procent av den svenska mjölkproduktionen försvunnit på tio år.

– Det syns i vissa delar av landet. De öppna landskapen försvinner, säger Lennart Holmström, expert på LRF Mjölk.

Färre svenska produkter

Den utländska konkurrensen har varit starkast kring produkter som ost, yoghurt och kvarg. När det kommer till dryckesmjölk och grädde handlar vi fortfarande övervägande svenskt. Men om utvecklingen fortsätter kan också de här produkterna minska från mejerihyllorna på bekostnad av utländska varor.

– Det här är inget som vi ser nu. Men om vi tappar 10-20 procent till, då kommer det att märkas, säger Lennart Holmström.

Publicerad: