Flyktingströmmarna till Grekland ökar lavinartat

Samtidigt som svenska turister ligger på stranden och sippar paraplydrinkar på ön Kos, sover flera hundra övergivna flyktingar på ett nedlagt hotell en bit från centrum.

Nu avslöjas ännu värre förhållanden för de tusentals båtflyktingar som lyckas ta sig till andra grekiska öar.

Tipsa | Aftonbladet

Medan svenskar strömmar till de grekiska semesteröarna för ett avbrott i det taskiga sommarvädret anländer samtidigt runt 1000 båtflyktingar varje dag. Så har det varit sedan början av juni. Det kan jämföras med runt 200 per dag bara några veckor tidigare, enligt siffror från UNHCR.

– Systemet har kollapsat helt, och man har inte tillräckligt bra platser att hänvisa människorna till medan man försöker hjälpa dem att få tag i papper, säger Michalis Papageorgiou, utsänd för Läkare utan gränser till norska tidningen Verdens Gang.

Enorma skillnader

Skillnaderna mellan turisterna och flyktingarnas förhållanden är enorma.

På ön Lesbos tvingas hundratals män, kvinnor och barn att gå upp emot sju mil för att ta sig in till öns huvudstad Mytilini för att kunna registrera sig som asylsökande, enligt UNHCR. Under juni kom i snitt 490 personer om dagen.

Till semestermålet Kos har mer än 11 000 båtflyktingar tagit sig från Turkiet i år. Där tvingas de som får plats att klämma in sig på ett övergivet hotell eftersom de inte har någon annanstans att ta vägen.

- Myndigheterna gör allt de kan när det gäller det administrativa arbetet. Men de har helt enkelt inte tillräckligt med pengar för att förse dem med tillräckligt med mat, säger Michalis Papageorgiou till Verdens Gang.

Lämnar kvar bagage

Omfördelningen av båtflyktingar har gjort att svenska turister börjat uppmärksamma nödläget.

Flera resebolag har under sommaren börjat erbjuda sina resenärar att ta med sig ett extra kläder, hygienartiklar och annat de vill lämna kvar.

– Vi fick frågan av en kund på Facebook i juni som skulle åka till Kos. Nu erbjuder vi alla som reser med våra flyg till de grekiska öarna och även till Sicilien att ta med tio extra kilo för att lämna kvar på ön, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor.

Apollo erbjuder samma sak för resenärer till Kos. Ving erbjuder 20 kilo extrabagage för resenärer till Kos och Lesbos sedan mitten av juni. Men än så länge är det bara ett tiotal resesällskap som utnyttjat möjligheten.

Publisert: