Kriget i Syrien

Brutala bilder avslöjar Assads tortyr

Av: 

Erik Wiman

Anton Kasurinen

NYHETER

Bilderna för tankarna till Hitlers koncentrationsläger.

Men de är tagna i Syriens tortyrkammare av regimens egen fotograf, som nu hoppat av.

På grund av faran för hans säkerhet är fotografen anonym och går endast under kodnamnet ”Caesar”, skriver DN.

Under de första åren av Syrienkriget var mannen anställd som fotograf hos den syriska militärpolisen. Han var en kugge i ett väl fungerande system med syfte att dokumentera varje död kropp som togs upp ur regimens fängelsehålor och tortyrkammare.

Över 6 000 mördade regimkritiker

Totalt blev det 45 000 bilder.

– Jag hade aldrig sett något liknande. Före revolutionen så torterade regimen för att få upplysningar, i dag torterar de för att döda, säger Caesar i en intervju med journalisten Garance Le Caisne som skrivit en bok om den syriska regimens tortyrmaskineri.

Dagens Nyheter har i dag publicerat en rad foton från boken, men bilderna är maskerade på grund av de fruktansvärda motiven.

Till slut hoppade Caesar av. Han fick nog. I en gömd minnessticka smugglade han ut bilderna. Med hjälp från motståndsgrupper inne i Syrien lyckades han också fly landet. Han befinner sig på flykt i Europa, under hemlig identitet.

Nu kan bilderna användas som bevis mot den syriska regimen i olika internationella och nationella domstolar. En specialdomstol i Frankrike har inlett en utredning om krigsbrott med stöd av Caesars bilder.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kriget i Syrien

LÄS VIDARE

Plus-grafik

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Syrien

Bashar al-Assad