Kvinnor i teknikbranschen skriver på upprop

NYHETER

Tusentals kvinnor inom en rad olika branscher har sedan Metoo-kampanjen drog igång berättat om sextrakasserier och övergrepp – och kräver förändring.

Nu backas de av ytterligare 1 139 kvinnor i teknikbranschen, via uppropet #teknisktfel som Dagens Nyheter har publicerat.

Foto: Fredrik Sandberg// TT NYHETSBYRÅN

Över en månad har gått sedan Metoo-kampanjen drog igång – där tusentals kända och okända kvinnor från en rad olika yrkesgrupper berättat om strukturella problem på arbetsplatser i form av sextrakasserier, övergrepp och andra slags kränkningar.

Nu har DN publicerat uppropet #teknisktfel, påskrivet av 1 139 kvinnor i teknikbranschen – vars berättelser vittnar om en normaliserad, sexistisk kultur som enligt tidningen kan ha sin förklaring i att teknikbranschen fortfarande är starkt mansdominerad.

”Beskrev vad han skulle göra med mig”

En av kvinnorna som skrivit under på #teknisktfel berättar att hon ”fick ett mejl via personalmejlen från en man jag aldrig pratat med som arbetar på en annan avdelning. Han skrev att han brukade fantisera om mig och beskrev ingående vad han skulle vilja göra med mig. Visade mejlet för både min närmaste chef och dennes chef. Det tystades ner och inget hände.”

En annan kvinna skriver:

”Jag höll en presentation för cirka 50 män på en byggarbetsplats gällande en 3D-modell. När jag var klar sa jag att de var välkomna fram om de vill leka med modellen. En man räckte upp handen och frågade vad han skulle göra för att få ’leka’ med mig. Alla skrattade, även de närvarande cheferna, som även var mina chefer. Jag tappade fattningen av att en 50-årig man sa så till mig, 26 år, framför alla.”

ARTIKELN HANDLAR OM