Manlig Cuf-medlem utesluts efter misstankar om övergrepp

avEbba Thornéus

På lördagen uteslöts en man ur Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, uppger Expressen.

Detta efter att flera kvinnor larmat om mannen som bland annat misstänks ha utsatt en kvinnlig partikollega för ett sexuellt övergrepp.

Ytterligare en person har den senaste tiden tvingats sluta i partiet – som nu startat en intern utredning.

Fler än 1 600 kvinnliga politiker gick i fredags ut i ett gemensamt upprop mot sexuella trakasserier inom politiken under #imaktenskorridorer.

En av kvinnorna, aktiv inom Centerpartiets ungdomsförbund Cuf, berättar nu för Expressen om hur hon som minderårig blev bjuden på alkohol på ett Cuf-event.

– Jag sa nej. Jag ville inte ha sex men så blev det ändå. Jag kände att det var ett övergrepp. Han gick mot min vilja. Efteråt var jag väldigt ledsen, för rädd för att anmäla och kände inte att det skulle hjälpa, säger hon till tidningen.

Hade sikte mot riksdagen

När kvinnan senare, efter att fler kvinnor vittnat om mannens beteende, valde hon att berätta om händelsen för Cuf:s ledning som tvingade mannen att avsluta alla sina förtroendeuppdrag men blev kvar som medlem.

Enligt tidningen fick mannen senare en anställning hos Centerpartiet men fick avsluta sin tjänst när partiet fick kännedom om händelserna. Han fortsatte dock engagera sig inom Cuf och hade sikte mot riksdagen.

– När vi anställde honom hade vi inte den kunskapen. Då hade vi inte anställt honom. Han fick avsluta sin anställning. Vi uppmanade honom väldigt starkt att träda tillbaka, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson till tidningen.

”Betett sig fullständigt olämpligt”

Under fredagen inledde Cuf ett uteslutningsärende mot mannen och under lördagen beslutade Cuf:s förbundsstyrelse att mannen måste lämna partiet.

– I och med metoo-uppropet fick vi nya uppgifter. Vi fick ytterligare uppgifter om två andra fall. Då hade vi en samlad bedömning om att personen vid ett flertal tillfällen anklagats för att betett sig fullständigt olämpligt mot andra medlemmar, säger Magnus Ek, förbundsordförande för Cuf till Expressen och fortsätter:

Startat intern utredning

– Jag kan önska att vi hade gått vidare med att utesluta honom redan tidigare. Vi har haft för dålig kommunikation mellan ungdomsförbundet och partiet. Det var ett misstag att vi inte tidigare informerade resten av Centerrörelsen.

Partisekreteraren Michael Arthursson säger avslutningsvis till tidningen att partiet tidigare utrett ett annat fall där en person fått sluta samt att C nu startat en internutredning för att se om det kan finnas fler fall inom partiet.

ARTIKELN HANDLAR OM