Ny studie: Därför kör kvinnor bättre än män

Foto: Håka Hjort / Johnér
Kvinna som kör bil

avClara Öhrn

NYHETER

Kvinnor får oförtjänt mycket kritik för sin bilkörning.
Men nu kan diskussionen äntligen få ett slut.
Ny norsk studie visar att kvinnor är bättre än män på att köra bil, skriver Daily Mail.

Kvinnor är bättre än män på att köra bil. Det fastslår norska forskare i en ny studie.

Har studerat 1500 personer

Forskarna har studerat 1500 personer och undersökt hur ålder, kön och personlighet påverkar oss när vi kör bil. Enligt studien är männen mer lättdistraherade, vilket leder till att de blir sämre på att köra bil.

– I en ny rapport har man fastställt att ouppmärksamhet ligger bakom minst 12 procent av alla bilolyckor, säger forskaren Ole Johansson på Institute of Transport Economics i Oslo, skriver Daily Mail.

Äldre kvinnor bäst

Unga män har lättast att bli distraherade bakom ratten, medan äldre kvinnor var bäst på att hålla fokus, och därmed var de bättre på att köra bil.

– Jag upptäckte att unga män var de som var mest benägna att rapportera distraktion. Extroverta och neurotiska personer samt de som kör bil ofta visade sig också vara mer benägna att tappa fokus under bilresan, säger Ole Johansson, enligt Daily Mail.

Radion ställer till det

Undersökningar visar att vi är distraherade 30 procent av tiden som vi kör och att 70 procent av det vi blir distraherade av är saker som finns inuti bilden. Den vanligaste orsaken till att vi tappar fokus är att vi byter kanal på radion, skriver Daily Mail.

Slipp böter – håll koll på vinterns trafiklagar 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Trafik