Nina och Marcus gifte sig – i Tjernobyl

avClara Öhrn

NYHETER

Det var inte en vit kyrka eller paradisö som var Nina och Marcus drömplats att gifta sig på.
Istället valde de den övergivna staden Prypjat vid Tjernobyl.
– En dröm att komma till just den här staden, berättar Marcus.

1 av 4 | Foto: Privat
Nina och Marcus valde att gifta sig i Tjernobyl.

Marcus Börjesson och Nina Erixon valde en något annorlunda plats för att gifta sig, nämligen en gammal brandstation i Prypjat bara kilometer från kärnkraftverket Tjernobyl.

En ödelagd stad

Staden Prypjat byggdes på 70-talet och användes som en modellstad för Sovjetunionen. När Tjernobyls kärnkraftverk exploderade fick stadens 50 000 invånare tre timmar på sig att utrymma. De blev lovade att få komma tillbaka inom några dagar, men så blev det alltså inte och staden är fortfarande ödelagd.

– Det hade varit en dröm att komma till just den här staden och få se hur det ser ut, säger Marcus.

Marcus och Nina har ett gemensamt intresse för övergivna byggnader, så kallad urban exploring. Som en symbol för intresset bestämde de sig för att i hemlighet gifta sig i staden.

Hade strålningsmätare

– Det är ingen fascination av olyckan. Det är mer att olyckan har skapat platsen, vilket är vansinnigt häftigt men samtidigt rätt skrämmande, säger Marcus som även berättar att de var tvungna att ha med sig en strålningsmätare under hela besöket.

Eftersom de båda har jobbat som brandmän valde de att ceremonin skulle äga rum i en gammal övergiven brandstation och att de skulle ha kläder som var anpassade efter miljön.

Vigdes på ukrainska

Vigseln förrättades av deras guide och för att bröllopet skulle kännas genuint vigdes de på ukrainska. Marcus och Nina, som inte talar språket, hade övat in fraserna för att säga ”ja” till varandra.

– Guiden hade berättat vad han skulle säga, så att vi visste vad vi skulle svara, berättar Marcus.

Förutom guiden var de helt själva under ceremonin. Till sommaren kommer de ställa till med en stor fest för att fira sin kärlek till varandra med släkt och vänner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tjernobyl

Bröllop