Ratko Mladic döms till livstids fängelse

NYHETER

Krigstribunalen i Haag dömde i dag tidigare armébefälhavaren Ratko Mladic till livstids fängelse.

Innan domen presenterades fick Mladic föras ut ur salen eftersom han ställde sig upp och skrek.

Han fälldes på tio av elva åtalspunkter, bland annat folkmord och brott mot mänskligheten.

Foto: Michel Porro / Getty Images
Ratko Mladic anländer till domstolen på onsdagsmorgonen.

Inför tv-reportrar i Srebrenica delade en leende Ratko Mladic ut godis till muslimska barn och försäkrade att ingen hade något att frukta.

Men när kamerorna slutade rulla blev armébefälhavarens ansikte uttryckslöst och han beordrade sina soldater att ta män och pojkar ombord på de bussar som skulle köra dem mot deras död.

Under de följande dagarna mördades omkring 8 000 människor av de bosnienserbiska styrkorna, främst muslimska pojkar och män.

1 av 4 | Foto: Sava Radovanovic / AP SCANPIX SWEDEN
Mladic täder en cigarett åt Hamdija Torlak, ledare för Zepa-enklaven, ett FN-skyddat område som Mladics styrkor intog i juli 1995.

I dag meddelade krigstribunalen i Haag domen mot Mladic, även kallad Bosniens bödel. Ratko Mladic fälldes på tio av elva åtalspunkter, bland annat för folkmord och brott mot mänskligheten.

Det var en utdragen genomgång av domen. Mladic tycktes lyssna uppmärksamt på domaren Alphons Orie medan han gav bakgrunden till åtalspunkterna. Vid beskrivningen av vissa av brotten skakade Mladic lätt på huvudet.

Domstolen slog fast att bland annat folkmord begicks i Srebrenica.

Fick lämna salen

Flera av de mördades anhöriga var samlade utanför rättssalen i Haag.

När domaren närmade sig anklagelserna om folkmord bad Mladic om att få gå på toaletten.

– Vi tar en kort paus, säger domaren Alphons Orie.

Efter cirka 40 minuter kom den åtalade tillbaka in i rättssalen. Försvaret krävde att domstolen skulle läsa upp en kortare sammanfattning av domen eftersom Mladic hade så högt blodtryck att hans hälsa var hotad.

När domaren ändå beslutade att domen skulle komma i dag blev Mladic upprörd och började att skrika. Då fördes han ut ur rättssalen och fick följa processen från ett närliggande rum, där han kunde sitta i en soffa.

Domaren konstaterade att Ratko Mladic personligen beordrade bombningar och beskjutning av Sarajevo.

Dessutom beslutade Mladic att skära av leveranserna av förnödenheter till Sarajevo för att tvinga befolkningen att lämna staden vilket innebar att de blev beskjutna, enligt domstolen.

Rätten: Bidrog till folkmord

Ratko Mladics bidrog genom sitt agerande "betydligt" till att brotten folkmord, förföljelse, utrotning, mord och omänsklig behandling genom tvångsförflyttningar begicks i och omkring Srebrenica, enligt domen.

Domen mot Mladic markerar även slutet på den historiska Haag-domstolens verksamhet, som inleddes 1993.

Vid årsskiftet stänger Internationella brottmålsdomstolen för före detta Jugoslavien (ICTY). Totalt har 161 personer genom åren åtalats för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord begångna i det forna Jugoslavien mellan 1991 och 2001.

Ratko Mladic kommer att överklaga domen mot honom, uppger hans advokat enligt Reuters.

FAKTA

Mladic döms på tio åtalspunkter

 1. Folkmord i Srebrenica.

 2. Förföljelse, bedömt som brott mot mänskligheten.

 3. Utrotning, brott mot mänskligheten.

 4. Mord, brott mot mänskligheten.

 5. Mord, brott mot krigets lagar eller seder.

 6. Deportation, brott mot mänskligheten.

 7. Omänsklig behandling genom tvångsförflyttning, brott mot mänskligheten.

 8. Terror, brott mot krigets lagar eller seder.

 9. Olaglig attack mot civila, brott mot krigets lagar eller seder.

 10. Tagande av gisslan, brott mot krigets lagar eller seder.

Källa: TT

Foto: Reuters
General Ratko Mladic anländer till FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien på onsdagsmorgonen.
Foto: JOHN THYS / AFP
Demonstrationer utanför domstolen i väntan på att dom ska avkunnas.
FAKTA

Greps efter 16 år på flykt

 • Ratko Mladic var kanske den mest kände militären under den förre jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevics styre. Han filmades då han dirigerade förberedelserna för massakern på 8 000 muslimer i Srebrenica 1995.

 • Mladic skickades av Milosevic till Kroatien 1991 för att slå ned självständighetsrörelsen där. Han ledde den jugoslaviska arméns bombningar av den kroatiska staden Dubrovnik och placerades sedan i Sarajevo. Mladic förde befälet vid belägringen när armén besköt civilbefolkningen i den bosniska huvudstaden.

 • Mladic inkallades sedan av den bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic 1992 för att leda kampen för ett serbiskt Bosnien.

 • Tillsammans med Karadzic har Mladic kommit att symbolisera den serbiska kampanjen för etnisk rensning av kroater och bosniaker. Mladic beskrivs som en hänsynslös armébefälhavare som motiverades av serbisk nationalism.

 • Efter 16 år på flykt greps Mladic i maj 2011 i den serbiska byn Lazarevo, åtta mil norr om Belgrad, där han levde på sin kusins gård under taget namn.

Källa: BBC

FAKTA

Kriget i Bosnien

 • Det forna Jugoslavien utgjordes av dagens Serbien, Montenegro, Kosovo, Makedonien, Kroatien, Slovenien och Bosnien-Hercegovina men splittrades under flera krig på 1990-talet.

 • I Bosnien pågick kriget från 1992 till 1995 mellan främst tre parter: den bosnienmuslimskt dominerade regeringsarmén, bosnienkroatiska styrkor i väst och syd samt bosnienserbiska styrkor i nord och öst. Trots att FN-styrkor fanns på plats redan från 1992 dröjde det fram till hösten 1995 innan striderna tog slut, främst framtvingat av omfattande Nato-attacker mot den bosnienserbiska armén.

 • I och med Dayton-avtalet i november 1995 skapades det politiska system som fortfarande råder i Bosnien, med en komplicerad maktdelning mellan bosnienmuslimer, kroater och serber.