Ex-spionens vän: De borde få somna in

NYHETER

Läget är fortfarande kritiskt för Sergej Skripal och Julia Skripal.

Nära vännen Ross Cassidy, 61, tycker att det bästa vore om ex-spionen och hans dotter fick somna in.

– Döden vore antagligen det barmhärtiga, säger han till Sky News.

Ross Cassidy lärde känna Sergej Skripal och dennes familj 2010, kort efter att den förre dubbelagenten flyttat till brittiska Salisbury efter att ha släppts ur ryskt fängelse.

Nu oroar han sig över vännen som tillsammans med sin dotter vårdas för kritiska skador efter nervgiftattacken den 4 mars. Cassidy har inte fått besöka sjukhuset, men hans uppfattning är att de hålls vid liv genom livsuppehållande maskiner.

– Vilket liv väntar om de överlever? Vi vet redan att de kommer att få svåra mentala handikapp och jag tror inte att de vill det. Döden vore antagligen det barmhärtiga. säger han till Sky News.

Foto: REX/Shutterstock
Julia och Sergej Skripal.

”Blev goda vänner”

Ross Cassidy kom nära hela familjen – Sergej, hustrun Ludmila samt barnen Alexandr och Julia.

– Det var lite ovanligt att ha en rysk familj här, men de var väldigt vänliga, säger han till Sky News.

– Vi blev goda vänner. Jag introducerade Sergej för en rad saker, bland annat engelskt öl och han introducerade mig för vodka.

Sergej Skripal rekryterades av den brittiska underrättelsetjänsten MI6 1995 då han tillhörde ryska GRU. I runt tio år läckte han hemlig information till britterna. Han avslöjades och greps av ryssarna 2004.

”Århundradets underdrift”

Den 3 mars fick Skripal skjuts av Cassidy till flygplatsen Heathrow för att hämta upp Julia som anlände från Moskva. Dottern hade flyttat tillbaka till Ryssland och skulle besöka sin far i Storbritannien. Dagen efter hittades Sergej och Julia medvetslösa på en parkbänk i Salisbury.

Ross Cassidy säger till Sky News att det var hans fru Mo som berättade för honom vilka som drabbats.

– Att säga att vi var chockade är århundradets underdrift. I det ögonblicket insåg jag att det här skulle bli enormt. Det har upptagit varje del av våra liv sedan dess.

De kritiserade Putin – och mördades 00:48