Varnar åldringar – på grillens instruktioner

avMalin Wigen

Att man ska hålla yngre barn och husdjur undan grillen är inget nytt. Men att man ska se efter att ingen äldre närmar sig hör däremot till det ovanliga. När pensionärsparet Lisbet och Sven Wretling fick se varningsskylten visste de inte om de skulle skratta eller gråta.

– Vi visste inte att man behövde varna för oss, säger Listbet.

Grillsäsongen närmar sig och Lisbet och Sven Wretling, 75 och 80 år, ska inhandla en ny grill inför sommaren. I tisdags befann de sig på ÖoB i Arboga för att kika på utbudet – och såg en gasolgrill som verkade bra.

– Den stod uppställd där till salu med tre brännare för cirka 1400 kronor. Den såg väldigt stabil och fin ut, vi tänkte att den nog håller några år, säger Lisbet.

Men sen fick de syn på varningsskylten, med en oväntad text.

– Min man tappade hakan och stod bara och tittade på skylten och jag fick ett skrattanfall.

”Varning! Grillen får endast användas utomhus. Håll barn, åldringar och husdjur borta från grillen”, löd början av varningstexten.

– Vi visste inte att man behövde varna för oss, säger hon och fortsätter:

– Jag tog inte ens illa upp, jag höll på att skratta ihjäl mig när jag såg skylten. Men det är lite ärekränkande på sitt sätt.

De köpte det de skulle ha och lämnade butiken skrattandes.

– Jag ringde en väninna och sa att det inte var klokt. Jag sa att ”vet ni om ni törs använda er grill? Ni måste kolla”.

1 av 2 | Foto: Privat
Lisbet och Sven kunde inte tro sina ögon när de såg varningsskylten.

”Lever farligt på många sätt”

Lisbet spekulerar vidare om varningstexten.

– Var går gränsen mellan barn och vuxen? De får kanske inte använda den förrän de blir myndiga – och vi då, ska vi sluta köpa grill vid 65 år?

Trots att det inte blev något grillköp denna gång lider det ingen nöd på dem.

– Vi har kol- och elgrill, vi lever farligt på många sätt.

Det är Runsvengruppen som driver Överskottsbolaget, ÖoB, där grillen säljs. I ett mejl till Aftonbladet kommenterar vd:n Fredrik Söderberg varningstexten.

”Vi har sett över våra varningstexter och identifierat att den text som omnämns återfinns på en av våra grillar vilket är beklagligt. I översättningen från vår leverantörs standardtext har det helt enkelt skett ett misstag. Vi har helt klart brustit vid kontrollen av varningstexten och kommer se över våra rutiner så att detta misstag inte upprepas i framtiden. Vi ber om ursäkt till de som eventuellt tagit illa vid sig och hälsar givetvis ung som gammal välkommen till oss på ÖoB för att utforska vårt grillsortiment”‚ skriver han i sitt mejl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arboga