Valet 2018

Majoriteten av M-väljarna vill se ett samarbete med SD

Av: 

Jenny Rydberg

NYHETER

Sex av tio moderata väljare kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna, det visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

— Det förändrar inte min ståndpunkt, säger Ulf Kristersson.

Det parlamentariska läget är oklart inför höstens riksdagsval. Aftonbladet/Inizios nya mätning visar att 61 procent av de moderata väljarna kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna om alliansen inte får en egen majoritet i riksdagsvalet.

Ulf Kristersson.

Under onsdagskvällen frågades Ulf Kristersson ut i Aftonbladets Partiprogrammet. I direktsändning fick han för första gången informationen som framkommit i mätningen.

När Ulf Kristersson fick siffrorna tystnade han i några sekunder, innan han tog till orda igen:

— Det förändrar inte min ståndpunkt, säger han.

Ulf Kristersson säger i Aftonbladets Partiprogrammet att han inte vill samarbeta med SD.

— Jag vill samarbeta, samtala och samregera med värderingsvänner som delar min grundläggande syn på politik och på Sverige, säger han.

— Min bild är att SD väldigt ofta röstar med den sittande regeringen, de röstade med vår regering under vår tid och nu röstar de huvudsakligen med den här regeringen, och det kanske finns skäl för detta. För mig har det där lite mindre betydelse, jag är ganska pragmatisk och kan tänka mig att göra upp med partier och kompromissa, men man ska kompromissa med sina värderingar intakta och i behåll, fortsätter Ulf Kristersson.

I Partiprogrammet fick moderatledaren frågan om hur Moderaternas värderingar skiljer sig från Sverigedemokraternas.

— Jag tycker inte de förstår att Sverige har en roll att fylla i ett stort internationellt sammanhang, med internationellt samarbete, EU-medlemsskap, att göra vad vi kan för att hjälpa människor på flykt samtidigt som vi tar ansvar för hur det går i Sverige, Nato-samarbetet och hela synen på Ryssland. De har rätt att ha de värderingarna men det tvingar inte mig att samarbeta med dem bara för att det skulle förenkla den parlamentariska situationen, säger Ulf Kristersson.

Karin Nelsson är analyschef på Inizio.

— Vi vet från när vi har gjort den här typen av mätningar tidigare att det bland moderater och kristdemokrater finns fler som lutar sig mot Sverigedemokraterna i frågor som ekonomi och lag och ordning, där SD är närmare moderaters och kristdemokraters åsikter. Bland liberaler och centerpartister lutar sig fler mot Socialdemokraterna. Under mandatperioden har vi sett en tydlig klyfta inom alliansen, säger Karin Nelsson.

En fjärdedel, 26 procent av de moderata sympatisörerna som deltar i mätningen, föredrar ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

— Även om majoriteten av moderatväljarna kan tänka sig ett samarbete med SD så är det inte alla väljare som gör det. Det är en viktig balansgång som Ulf Kristersson måste klara av, både för sina egna väljare och för att hålla ihop alliansen, säger Karin Nelsson.

Tolv procent av deltagarna i mätningen uppger att de är tveksamma eller inte vet om de föredrar ett samarbete med Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter debatturnéerna – nu grillas Annie Lööf och Jonas Sjöstedt på scen

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Aftonbladet Inizio

Ulf Kristersson

Moderaterna

Partiprogrammet

Alliansen

Socialdemokraterna