64 dog i ryska branden – brandlarmet gick aldrig

NYHETER

Enligt en utredning ska brandlarmet ha varit avstängt och nödutgångar blockerade under söndagens katastrofala brand i ett köpcentrum i Sibirien i Ryssland.

Myndigheterna misstänker att branden kan ha startats i ett lekrum i köpcentret.

Fyra personer har omhändertagits – däribland köpcentrets ägare.

Många av de 64 döda är barn, uppger myndigheter.

Brandmännen är färdiga med att genomsöka de fyra våningarna i köpcentrumet Zimnyaya Vishnya efter överlevande.

64 personer har bekräftats döda i branden, i industristaden Kemerovo i Sibirien, i Ryssland. Människor sågs hoppa från fönstren på köpcentret, som kallas Winter Cherry, när branden härjade under söndagen.

Enligt en utredning som landets myndigheter påbörjat har man funnit allvarliga brister som visar på att brandlarmet varit avstängt och nödutgångar varit blockerade, det här rapporterar CNN.

Fyra personer har nu omhändertagits av myndigheter, en av dem är köpcentrets ägare.

Den lokala räddningschefen Sergei Yakovlev säger att elden spridigt sig via brandfarlig värmeisolering, vilket gjort den svår att kontrollera.

Kan ha startat i trampolinrummet

Människor som tagit sig ut från köpcentret har berättat för lokala medier att de varken märkt av något sprinklersystem som gått igång, eller hört brandlarm.

– Vår preliminära misstanke är att ett barn hade en cigarettändare som satte eld på skumgummi i trampolinrummet, säger den lokale guvernören Vladimir Chernov, enligt BBC.

Taket på de två biograferna ska ha rasat in uppger myndigheterna.

Anna Zarechneva som befann sig på högsta våningen när branden startade såg på en film i biosalongen med sin man och son.

– Vi hörde inte brandalarmet och de tände inte ens belysningen under filmen. Den filmen kunde ha blivit den sista för oss inser vi nu, säger hon till AP.

Pojke hoppade ut ur fönstret

Ett tiotal personer vårdas på sjukhus uppger ryska hälsominister.

En 11-årig pojke som hoppade ut ur ett fönster på fjärde våningen uppges vara den som är mest allvarligt skadad av dem. Pojkens föräldrar och yngre bror omkom i branden, uppger hälsominister Veronika Skvortsova för AP.

Flera av de döda hittades inne i biografen. Räddningstjänsten har fortfarande inte hittat alla döda.

Alexander Lillevjali förlorade sina 11-åriga tvillingdöttrar i eldsvådan. Han berättar för ryska nyhetssajten Meduza att hans barn ringde till honom och sa att de inte kunde öppna utgången till biografen.

– Mina dotter skrek efter mig. Jag bara skrek till henne att försöka ta sig ut ur bion, men jag kunde inte göra något. Det var redan lågor framför mig.

De lokala myndigheterna i sibiriska Kemerovo har utlyst en tre dagar lång sorgperiod.

1 av 10 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Dagens tre rubriker 25 mars 00:26