Kim Jong-un besökte historisk popkonsert

avJoakim Magnå

Diktatorn Kim Jong-un har som den förste nordkoreanske ledaren besökt en konsert med sydkoreanska popstjärnor.

Tillsammans med hustrun Ri Sol-Ju applåderade han musiken och poserade efteråt på bild med artisterna.

– Han visade stort intresse, säger Sydkoreas kulturminister, Do Jong-hwan.

Söndagens konsert på en teater i Nordkoreas huvudstad Pyongyang var två timmar försenad. Det var inte känt på förhand att Kim och Ri skulle närvara, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

Bland annat uppträdde elva popstjärnor, däribland Cho Yong-pil, Lee Sun-hee, Choi Jin-hee, K-popbandet Red Velvet och Seohyun från tjejbandet Girls' Generation.

Tidigare på dagen hölls en taekwondouppvisning inför 2 300 nordkoreaner, enligt Reuters.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sydkoreanska popbandet Red velvet.

”Ställde frågor om sångerna”

Kim Jong-un filmades när han klappade händerna till musiken. Förutom hustrun hade han sällskap av systern Kim Yo-jong och statschefen Kim Yong-nam.

– Han visade stort intresse under föreställning och ställde frågor om sångerna och texten, säger Sydkoreas kulturminister, poeten Do Jong-hwan, som också han fanns vid Kims sida, skriver Reuters.

De sydkoreanska artisterna kommer att uppträda igen på tisdag, då tillsammans med nordkoreanska kollegor i en inomhusarena med plats för drygt 12 000 personer.

Stort symbolvärde

Händelsen har stort symbolvärde och sker i en period av minskad spänning mellan Nord- och Sydkorea.

Vid invigningen av vinter-OS i Sydkorea i februari marscherade idrottsmän från Nord och Syd in under gemensam flagg i en försonande gest.

Den två timmar långa konserten var historisk i dubbel bemärkelse. Det är den första föreställningen med sydkoreanska artister på nordkoreansk mark sedan 2005, då Cho Yong-pil spelade. Dessutom är Kim den förste nordkoreanske ledaren någonsin som besöker ett sydkoreanskt evenemang.

Möte i april

Diktatorns närvaro på konserten kan ses som ett svar på den sydkoreanske presidenten Moon Jae-ins besök på en nordkoreansk föreställning i Sydkoreas huvudstad Seoul i samband med OS, skriver Yonhap.

Kim ska vid söndagens konsert ha uppmanat till ett ökat kulturellt utbyte mellan länderna.

Ett möte mellan Kim Jong-un och Moon Jae-in är planerat till den 27 april. Något liknande har inte skett på tio år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ri Sol-Ju