Ilsken Trump alltmer pressad av Comey-intervjun – ”Moraliskt olämplig”

avOskar Forsberg

En lögnaktig, hal slemboll.

Så beskriver den alltmer pressade presidenten Donald Trump den före detta FBI-chefen James Comey – som inför sitt boksläpp talar ut i en tv-intervju.

– Han är moraliskt olämplig som president, säger Comey i intervjun med ABC.

Samtidigt börjar snaran kring Trumps advokat Michael Cohen nu dras åt.

President Donald Trump rasade under söndagen på Twitter.

Målet för presidentens ilska är den före detta FBI-chefen James Comey och hans memoarer ”A higher loyalty: Truth, lies and leadership” som släpps nästa vecka.

I fem olika tweets kallade Trump Comey både för ”hal” och ”slemboll” och att Comey är den ”sämsta FBI-chefen någonsin”.

1 av 3
Donald Trump.

Jämförs med maffiaboss

Presidentens raseri kom bara några timmar innan Comey medverkade på tv-kanalen ABC där han pratar om sin bok, där vissa delar redan har offentliggjorts.

De handlar om Comeys kontakter med Trump innan han fick sparken som FBI-chef.

Bland annat beskriver Comey sina upplevelser av flera kontroversiella händelser – som utredningen om rysk påverkan på valet och Hillary Clintons mejlskandal.

I boken jämför Comey Trump med en maffiaboss och beskriver presidentens ledarskap som ”egodrivet och baserat på personlig lojalitet”.

”Moraliskt olämplig som president”

– Jag köper inte det som sägs om att han är mentalt inkompetent eller lider av ett tidigt stadium av demens. Jag tycker inte att han är medicinskt olämplig för att vara president. Jag tycker att han är moraliskt olämplig som president, säger Comey i ABC-intervjun och fortsätter:

– Vår president måste stå för respekt och vidhålla de värden som är kärnan i detta land. Det viktigaste är sanningen. Den här presidenten kan inte göra det.

I boken tar Comey även upp historien om hur Trump ska ha träffat prostituerade ryska kvinnor som ska ha kissat i en säng och på varandra.

En påstådd händelse som enligt tidigare uppgifter också ska ha filmats. Något som inte bekräftats och det är oklart om det verkligen existerar någon ”kissfilm”.

Startskott för Mueller

Många politiska kommentatorer och experter i amerikansk media har resonerat att presidenten sannolikt trott eller hoppats att attacken mot Syrien skulle lätta den inhemska pressen, men det har inte blivit fallet.

James Comey fick sparken av Trump i maj 2017. Det blev startskottet för den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning om rysk påverkan på valet.

Nu utreder Mueller om Trump kan ha gjort sig skyldig till att ha förhindrat rättvisan genom att sparka Comey.

Något som presidenten förnekar.

”Slemboll”

Trump har i stället uppgett att Comey fick sparken för hur han hanterade Hillary Clintons mejlskandal.

Enligt ett dokument som läckte i lördags ska Comey ha sagt att han trodde att Hillary Clinton skulle vinna presidentvalet och att det var en faktor i beslutet att lägga ner utredningen rörande Clintonkampanjens e-mejl.

Donald Trump har tagit fasta på det och skriver i en av de arga tweetsen att Comey ”tog beslut baserade på det faktum att han trodde hon skulle vinna, och att han ville ha ett jobb. Slemboll”.

Comeys uppgifter om ”den personliga lojaliteten” sågas också av Trump. Presidenten skriver: ”Jag frågade aldrig efter Comeys lojalitet. Jag kände knappt killen. Det är bara ytterligare en av hans många lögner. Hans ”anteckningar” är egennyttiga och FALSKA!”

Avenatti: ”Väldigt intressant”

Men James Comeys bok och tv-intervjun i natt är inte de enda fläckarna på president Trumps sol. Under måndagen ska hans personlige advokat Michael Cohen framträda i en rättssal. Där kommer även porrstjärnan Stormy Daniels medverka.

– Jag tror måndagseftermiddagen kommer bli väldigt intressant, säger Michael Avenatti, Daniels advokat, till CNN.

Förhandlingarna handlar om de beslag som FBI gjort under en razzia mot Cohens kontor, hem och hotellrum.

Utredarna är säkra på att ingenting eller mycket lite av beslagen ska falla under den sekretess som råder mellan jurister och deras klienter. Ingen vet ännu exakt vad för material som anträffats av FBI, men Trump verkar påtagligt nervös och kallar händelserna för ”en total häxjakt”.

Han ska ha ringt Cohen i fredags och har även twittrat om händelserna flera gånger.

ARTIKELN HANDLAR OM