Här är Sveriges ”kung Sol” – på Slottets tak

Uppdaterad 2018-04-20 | Publicerad 2018-04-19

Jag gjorde det.

Följde med kungen upp på Slottets tak och tog emot hans solcellspaneler.

En historisk upplevelse.

Men jag var inte ensam om att vara höjdrädd där uppe.

– Man får stålsätta sig, säger kungen.

Upp på taket till norra flygeln av Stockholms slott ser kungen mindre ut än vanligt, med blå skyddshjälm på huvudet – och med den sedvanliga näsduken i bröstfickan.

Men i dag är en bra dag.

– Voilà! Le soleil! säger kungen och slår ut med armarna.

I dag är han Kung Sol av Sverige.

24 meter upp

Han har just hjälp till att lägga ut de första fyra solcellspanelerna som lyfts upp med kran från inre borggården upp på Slottets tak.

Solen strålar från en klarblå himmel och för en gång skull får kung Carl XVI Gustaf ägna sig åt något annat än problemen i Svenska Akademien, ledamöternas offentliga pajkastning och de interna stridigheterna i Börshuset i Stockholm.

Vi har till och med fått veta innan att vi inte får fråga om Svenska Akademien – här uppe, 24 meter ovanför Lejonbackens topp, ska det bara handla om solceller.

Och höjdskräck.

Den rädslan delar kungen och jag.

Hur går det här då?

– Jodå, säger kungen och skrattar nervöst.

– Det är inte så farligt här, men jag gillar inte höjder. Jag har varit här tidigare, men det är inte varje dag jag springer här uppe.

Taket sluttar inåt

Det man inte ser nedifrån gatan, där man vanligtvis befinner sig, är nämligen att taket på Slottet inte är platt, som man kan tro, utan sluttar inåt.

De yttre väggarna på Slottet är betydligt högre än de in mot borggården – det gör också att det gamla koppartaket är idealiskt för solceller.

Där vi står på taket till norra flygeln, i södersluttningen, steker solen.

Vi har gått en bra bit uppe på Slottets vind för att komma hit.

Via en smal trätrappa har vi klättrat ut genom en lucka i taket – samma väg som den ur högvakten som hissar flaggan här uppe tar varje morgon.

Nu vajar den tretungade flaggan lite i vinden.

– Den ska snurra med vinden, säger kungen och pekar på flaggstången.

Och mycket riktigt, det gör den – på så sätt snurrar aldrig flaggan upp sig runt stolpen.

Utsikten är bedövande vacker – och det är, tack och lov, nästan vindstilla.

Men för säkerhets skull parkerar jag mig stadigt mot en pelare i balustraden högst upp på taket.

Det är långt ner.

Kungen däremot stegar till synes obehindrat nedför taket, om än kanske en aning trevande.

Han har inget val i dag.

Syns bara från flyg

I många år har kungen, som – precis som kronprinsessan Victoria – är känd för sitt miljöengagemang, arbetat med att få solenergi till Slottet.

Och nu är det dags – ”för Sverige i tiden”.

Redan 2010 installerade man i samarbete med Statens Fastighetsverk, som äger och förvaltar Slottet, på prov en liten solcellsanläggning på norra taket, för att se hur det fungerade.

Försöket föll väl ut och för två år sedan – när kungen fyllde 70 år – fick han i symbolisk gåva av Statens Fastighetsverk den solcellsanläggning som nu ska installeras.

– Det har tagit lite tid med leveranser och allt, men nu är vi där och nu ska de installeras.

De 600 solcellspaneler kommer täcka en yta av tusen kvadratmeter, på hela norra längans tak och en tredjedel av västra och östra längorna.

Den södra sluttar åt fel håll.

– Panelerna kommer inte att synas från marknivå, enda gången man ser dem är väl när man flyger in över Stockholm, säger Lotta Günther, fastighetschef på Statens Fastighetsverk.

Anläggningen, som har en livslängd på 50–100 år kostar 2,7 miljoner totalt.

– Det räknar vi hem på tolv år, säger Lotta Günther.

”Symbolisk handling”

Solcellspanelerna, som kommer från ett danskt företag som vann upphandlingen, kommer från 1 juni när allt är klart, att ge 170 megawattimmar per år – det motsvarar ungefär tolv procent av Slottets totala förbrukning.

Det verkar dock kungen tycka är lite lite.

– Det är inte så jättemycket, men det är mer en symbolisk handling. Att det går att göra. Det är tur att de här taken lutar åt rätt håll, inåt, så det inte stör några kulturvärden, säger kungen.

Kungen välkomnar gärna andra kungahus att komma och titta – som det norska, som också ska testa solceller på Slottet i Oslo.

Innan kungen klättrar ned från taket igen, till 400-årsfirande på Riksarkivet – att fira lille prins Alexander som fyller två år i dag hinner han inte med – kan jag ändå inte låta bli att närma mig Svenska Akademien:

Är det skönt att tänka på något annat än vad som försiggår i Börshuset?

– Ja, det finns alltid saker och ting runt om i världen som man måste tänka på – eller ibland vill skjuta ifrån sig, säger kungen.

Så skrattar han igen.

– Men det är inga konstigheter. Det rullar på.