Pizzerian inför nolltolerans – portar alla nazister

avBabs Drougge

NYHETER

Efter att ha kastat ut en person med nazistanknytning från pizzerian bestämde sig ägaren för att porta samtliga nazister från restaurangen.

Beslutet hyllas i sociala medier.

– Varför ska de ens äta pizza i fall de är nazister? frågar sig ägaren Serkan Abika.

Det var vid åttatiden på första maj, samma dag som Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerat i staden, som en person kom in på pizzerian i Ludvika. Personalen märkte snabbt att personen var ute efter att provocera, och gick fram för att prata med personen.

– En av mina anställda såg att hen hade ett hakkors. Hen sa lite provocerande ord, som ”blattar”, och både kunderna och personalen kände sig otrygga så vi sa att ”du kommer inte att få någon pizza härifrån”, säger Serkan Abika, 22, som äger Pizzeria Titanic i Ludvika.

Inga nazister välkomna

Serkan och övrig personal visade personen dörren och förklarade att hen inte längre var välkommen till restaurangen. Efter att ha riktat en spark mot pizzerians dörr gav sig personen av.

– Efteråt fattade jag ett beslut tillsammans med de anställda, att vi inte vill ha sådana människor på vår restaurang, säger Serkan Abika.

Beslutet har väckt stor uppmärksamhet på sociala medier, sedan Serkan lade ut ett inlägg om det inträffade på restaurangens officiella Facebooksida.

Bland kommentarerna är det många som hyllar beslutet. Människor från platser runt om i landet skriver att de nu planerar en resa till Ludvika för att köpa pizza. Men beslutet har även mötts av en del kritik, från människor som anser att pizzerian inte ska lägga sig i vad folk tycker.

– Men för mig är det ingen åsikt, det är emot vad samhället vill egentligen. Sedan är det inte så att man känner igen vilka som är nazister när de kommer in. Jag kommer aldrig fråga en kund om hen är nazist, men ifall den kommer fram och provocerar visar jag vägen ut, säger Serkan och fortsätter:

– Varför ska ni ens äta pizza i fall ni är nazister? Det är min fråga till dem.

”Man ska inte vara rädd”

Serkan uppskattar all stöttning, men någon tillströmning av kunder har det inte blivit – tvärtom. Dagskassan har enligt honom sviktat något de senaste dagarna. Om kunderna sviker på grund av det inträffade vet inte Serkan, men han hoppas att så inte är fallet.

– Jag kommer bli riktigt ledsen i fall folk inte kommer på grund av det här. Jag tycker att alla borde ta ställning. Det där med kunder är inte det viktiga just nu, det viktiga är att folk håller ihop och inte är rädda. Man ska inte vara rädd för dem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ludvika

Pizza