Kriget i Syrien

Kemvapenexperter på väg in i Syrien

avJosefine Holmqvist, TT

1 av 4 | Foto: Peter Dejong / AP TT NYHETSBYR N
Ahmet Üzümcü, generaldirektör för OPCW

Kemvapenexperter är på väg till Douma i Syrien – där den misstänkta kemvapenattacken ägde rum.

I flera dagar har experter väntat på att få tillgång till området för att kunna ta prover och utreda händelsen.

Samtidigt bombar den syriska regimen ett IS-fäste söder om Damaskus – och norr om staden drar sig rebeller tillbaka.

Kemvapenexperter från ”Organisationen för förbud mot kemiska vapen” (OPCW) är på väg till området Douma i Syrien – där den misstänkta kemvapenattacken inträffade den 7 april.

”OPCW:s säkerhet har garanterats inte bara av den syriska sidan men även av det ryska befälet i Syrien”, meddelar det ryska utrikesdepartementet.

I flera dagar har experter väntat på att få ta sig in i området. Tidigare i veckan besökte en säkerhetsgrupp från FN staden för att undersöka möjligheterna för detta – men den hotfulla situationen i området fick FN-gruppen att dra sig därifrån.

Myndigheter i väst misstänker att bevis från den misstänkta kemvapenattacken kan ha manipulerats under de gångna dagarna, vilket givetvis skulle försvåra utredningen.

Syrien och Ryssland förnekar

Väst tror också att Syriens regim ligger bakom den misstänkta kemvapenattacken – men både Ryssland och Syrien, som kontrollerar Douma, förnekar detta. Minst 60 personer dödades i attacken.

Natten till lördagen förra helgen anföll USA, Storbritannien och Frankrike flera militära mål i Syrien, med avsikten att markera mot användandet av kemvapen.

USA:s president Donald Trump har kallat Bashar al-Assad, Syriens president, för ”ett gasmördande djur som mördar sitt folk och njuter av det”.

”Opartisk undersökning”

Det ryska utrikesdepartementet förväntar sig att organisationen gör en "opartisk undersökning".

"Särskilt sedan detta är det första besöket på platsen för en misstänkt kemisk händelse i historien av det så kallade syriska syndaregistret", skriver det i ett uttalande.

USA och Frankrike har anklagat Ryssland för att medvetet ha försvårat gruppens resa.

Bombar IS-område

Strax söder om Damaskus har regimen under lördagen bombat ett IS-kontrollerat område med hjälp av såväl flygplan som helikoptrar, i ett försök att tvinga iväg jihadisterna.

”Det är strider och intensiva lufträder i dag, men ingen strategisk framkomst på marken”, säger Rami Abdel Rahman vid det Londonbaserade och oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Sex civila har dödats på marken. Enligt syriska statsmedier har flera av vapendepåer tillhörande IS förstörts.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

USA

Ryssland