Kvinnor som anklagat Trump kräver kongressutredning

avStaffan Dickson

En rad kvinnor har anklagat Donald Trump för sexuella trakasserier och övergrepp.

Nu kräver flera av dem att USA:s kongress startar en utredning.

– I ett objektivt sammanhang hade en person med den bakgrunden förpassats till den politiska kyrkogården, säger Rachel Crooks, tidigare receptionist i Trump Tower.

1 av 2 | Foto: ANDREW KELLY / X02844

Kvinnorna har tidigare framträtt i det ideella filmbolaget Brave New Films video ”16 kvinnor och Donald Trump”, där de anklagar USA:s president för att ha fört upp sin hand under deras kjolar, kysst dem mot deras vilja, fällt förnedrande sexuella kommentarer och tafsat dem på deras bröst och rumpor.

På måndagseftermiddagen svensk tid deltog tre av kvinnorna – Jessica Leeds, Samantha Holvey och Rachel Crooks – i en presskonferens i New York arrangerad av Brave New Films.

– Den enda anledningen till att jag är här i dag är för att den här förövaren är president för vårt land. Jag kan lova er att jag mycket hellre hade blivit uppmärksammad för något bra jag själv åstadkommit, än för något negativt som hänt mig, säger Rachel Crooks, tidigare receptionist i Trump Tower.

”Har klarat sig oskadd”

Hon nämnde sedan den ljudinspelning från 2005 i vilken Donald Trump skryter om att han tar främmande kvinnor på deras könsorgan och kysser dem utan medgivande.

– Trump avfärdade sina ord i Access Hollywood-klippet som ”omklädningsrumssnack”. Men eftersom jag själv utsatts för sådan behandling vet jag att det inte stämmer, säger Rachel Crooks.

Flera av kvinnornas anklagelser mot Trump var kända redan före förra årets presidentval. Men tack vare MeToo-rörelsen säger de att de fått kraft att gå ut med anklagelserna en gång till.

– Stämningen är annorlunda. Nu gör vi ett nytt försök, säger den tidigare skönhetsmissen Samantha Holvey.

Under den gångna hösten har en rad mäktiga män tvingats ta konsekvenserna av sitt olämpliga beteende i spåren av MeToo-rörelsen.

– Trump har dock klarat sig oskadd. Men över ett dussin kvinnor har berättat om hans sexuellt olämpliga beteende, och vi har videobevis där han uppmuntrar sådant beteende, säger Rachel Crooks.

– I ett objektivt sammanhang hade en person med den bakgrunden förpassats till den politiska kyrkogården, utan chans att återvända. Ändå står vi här med den mannen som president, fortsätter hon.

Vita huset: Falska och absurda

Nu kräver kvinnorna att USA:s kongress startar en utredning mot Donald Trump.

– De har utrett andra kongressledamöter, så jag tycker att det vore rättvist om han också utreds, säger Samantha Holvey.

– Om de var beredda att utreda senator Franken (Al Franken lämnade sin plats i senaten efter anklagelser om sexuella trakasserier, red. anm) tycker jag att det, tycker jag att det vore rättvist att göra samma sak med Trump, säger Rachel Crooks.

Vita huset har under måndagen avfärdat anklagelserna mot Trump som falska och absurda, rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Den påbörjade publicitetsturnén bekräftar bara de politiska motiven bakom dem”, skriver Vita huset i ett uttalande.

Tidigare har republikanen och FN-ambassadören Nikki Haley kommenterat filmen med de 16 kvinnorna. Hon säger att de är modiga och att det är bra att de ställer upp och berättar om sina upplevelser.

– Jag tror att det kommer att bringa förståelse för kvinnornas situation. Inte bara inom politiken utan även i andra branscher, sa hon i en intervju med CBS.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo