Ministern får hjälp med sin engelska – för 400 000 kronor

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har det senaste året fått språkhjälp för 400 000, rapporterar SVT.

Trots detta har han svårt att svara på frågor på engelska, visar en tv-intervju från ett EU-besök i maj i år.

– Vad är ”avtal”? frågar han sin assistent.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Förra året avslöjades att näringsdepartementet köpt in språkkurser till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, 62, för över 250 000 kronor. Men det stannade inte där: enligt SVT har departementet det senaste året köpt språkhjälp för ytterligare 400 000 kronor.

Trots det visste landsbygdsministern i en tv-intervju i maj i år inte vad begrepp som ”många sätt” heter på engelska. Vid intervjun ber Bucht vid flera tillfällen sin assistent om hjälp.

– Vad är ”avtal”?, frågar han sin pressekreterare när han får en fråga om Parisavtalet.

Reportern ställer flera frågor och Sven-Erik Bucht har vid intervjun problem att hitta rätt ord och formuleringar på engelska.

”Verksamhetsanpassad engelska”

All inköpt språkhjälp det senaste året gäller tjänster från samma konsult som departementet hyrt in för att hjälpa Bucht vid olika framträdanden och tal. Tjänsten kallas ”verksamhetsanpassad engelska”.

Sven-Erik Bucht motiverar språkhjälpen med att han har många internationella uppdrag och kontakter och därför behöver underlag inför resor.

– Regeringskansliet har inte de resurserna fullt ut och då har man hjälpt mig med verksamhetsanpassad engelska, kommenterar Sven-Erik Bucht för SVT.

Väcker irritation

Men de höga summorna väcker irritation internt. I ett mejl som SVT har tagit del av till bolaget som tillhandahåller tjänsten så ifrågasätter en tjänsteman om priset verkligen motsvarar arbetet.

Departementet har nu hållit inne betalningar på cirka 250 000 kronor till bolaget i väntan på en förklaring till varför tjänsterna kostar så mycket.

Sven-Erik Bucht säger till SVT att de slutat samarbeta med bolaget.

– Det är klart att man ska använda skattebetalarnas pengar på ett riktigt sätt och det är därför man har sagt upp det här avtalet.

Bolaget uppger att de följt de rutiner som finns och att de ska ge förklaringar till fakturorna.

Löfven: Bra att ministrar lär sig engelska

Statsminister Stefan Löfven kommenterar uppgifterna om Sven-Erik Buchts engelskkurser när han möter media vid klimatmötet One Planet i Paris.

– Det är bra att statsråd lär sig engelska, de behöver mer språkkunskaper, säger Stefan Löfven.

Han säger att han inte kan uttala sig om summorna det handlar om.

– Exakt hur kostnaden för det ser ut får du ta med ansvarigt departement. Det ska förstås följa de bestämmelser vi har i regeringskansliet. Jag vet inte exakt vad som ingår i den kostnaden, så jag kan inte svara på om det är mycket. Mitt budskap är att det är viktigt att ministrar lär sig engelska, säger Stefan Löfven.

Publisert: