FBI varnade Trumps topprådgivare för spionagehot

NYHETER

Ryska agenter försökte kontakta Hope Hicks, en av Donald Trumps närmaste rådgivare, veckorna efter att han valts till president.

FBI stämde därför träff med Hicks – för att varna henne för spionagehotet, rapporterar New York Times.

Ryssarna är inte vad de utger sig för att vara, löd FBI:s varning.

1 av 2 | Foto: AP

Hope Hicks var en av Donald Trumps närmaste rådgivare under förra årets presidentvalskampanj. I dag är hon Vita husets kommunikationschef.

Nu uppger flera källor för New York Times att Hicks ska ha blivit kontaktad av ryska agenter veckorna efter att Trump blivit vald till USA:s president – genom ett flertal mejl som fick varningsklockorna att börja tjuta hos den federala polisen FBI.

Träffade Hicks – två gånger

Det var i januari som amerikanska underrättelsetjänsten formellt beskyllde Ryssland för att ha försökt påverka presidentvalet till Trumps fördel.

Efter presidentinstallationen i januari höll FBI ett möte i Vita huset för den nya Trump-administrationen, för att varna om risken för spionage från främst Ryssland och Kina.

Men vid minst två tillfällen efteråt ska FBI ha stämt träff med endast topprådgivaren Hope Hicks – för att varna henne om att just hon skulle kunna vara ansatt av Ryssland via de mejl hon fått.

Namngav flera av agenterna

På ett av mötena i Vita husets situationsrum namngav FBI flera av de ryska agenter som hade kontaktat henne – och bad Hope Hicks att vara försiktig.

Ryssarna är inte vad de utger sig för att vara, löd varningen.

FBI:s ”defensiva genomgångar”, som informationsmöten av det här slaget kallas, hör till rutinerna när man vill uppmärksamma regeringstjänstemän på specifika bekymmer och hot.

Att FBI stämt träff med Hope Hicks på det här sättet, ensam och vid flera tillfällen, hör enligt New York Times källor dock till ovanligheterna.

Här är Trumps år i siffror 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM