Skola & utbildning

Skolor stoppas från klädkod

avClara Öhrn

Foto: Wojtek Radwanski / TT
Elever i skoluniform (genrebild).

Skolinspektionen sätter stopp för ordningsreglerna och klädkoden på Nordic International School i Norrköping.
– Det strider mot de grundläggande demokratiska värderingarna, säger skolinspektionen till Sveriges radio.

På friskolan Nordic International School i Norrköping satsar man stenhårt på ordning och reda, goda studieresultat och nytänkande pedagogik. Som en del i skolans arbete med uppförande bär eleverna särskilda kläder.

”Internationell känsla”

I samband med annonseringen av ytterligare en ny skola, som väntas öppna i Karlstad under 2018, berättade Nordic International Schools VD, Christine Karmfalk, om skolans alternativa regler.

– Våra elever följer en klädkod vilket innebär att vi tillhandahåller kläder de använder i skolan. Det är inte en uniform utan skoltröjor; pikétröjor och sweatshirts, sa hon till Nya Wermlands-tidningen och tillade:

– Vi vill på så sätt förstärka känslan av en internationell skola. Vidare har vi så kallade hus-system där eleverna tillsammans tävlar om poäng för ordning och reda. Vi tror på att uppmuntra och belöna gott uppförande.

Stopp för disciplinära åtgärder

Nu sätter skolinspektionen stopp för skolans klädkod och de disciplinära åtgärder som vidtas om eleverna bryter mot reglerna. Inspektionen anser att skolan inte följer skollagen och läroplanen, därför måste de ändra sina ordningsregler, skriver Sveriges radio.

Skolan har fram till den 8 januari på sig att ändra sina regler.

Nordic International School planerar att öppna ytterligare tre skolor som ska ligga i Solna, Stockholm och Malmö.

ARTIKELN HANDLAR OM