PLO: Ny USA-ambassad en provokation

avTT

Foto: Adel Hana/AP/TT
En palestinsk demonstrant i Gaza håller upp en bild av klippmoskén under protester mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Arkivbild.

USA tänker öppna sin ambassad i Jerusalem redan i maj, i samband med 70-årsdagen av staten Israels bildande. Det är bara delar av ambassaden som flyttas från Tel Aviv, men beskedet väcker ändå protester från palestinier.

Den provisoriska amerikanska ambassaden i Jerusalem kommer att inrymmas i en byggnad i stadsdelen Arnona som i dag sorterar under USA:s generalkonsulat i Jerusalem, säger UD:s talesperson Heather Nauert i ett uttalande.

Det är ambassadören och en mindre grupp anställda som flyttar med till Jerusalem, medan huvuddelen av ambassadens verksamhet fortfarande ska ske i Tel Aviv. I slutet av nästa år ska en ny tillfällig amerikansk ambassad öppna i ett annex i Arnona, medan en ny ambassadbyggnad uppförs.

Kritik från palestinier

Den palestinska organisationen PLO:s chefsförhandlare Saeb Erekat kallar beslutet att öppna den nya ambassaden i Jerusalem för ett "uppenbart brott mot folkrätten". Resultatet är en "rasering av tvåstatslösningen och en allvarlig provokation mot alla araber och muslimer", säger Erekat till AFP.

Palestinierna ser det som en provokation att öppnandet sker just i samband med Nakba, som betyder "katastrof" och som är det palestinska namnet på grundandet av staten Israel.

Israels underrättelseminister Israel Katz gratulerar på Twitter Trump till beslutet att öppna ambassaden i Jerusalem lagom till staten Israels 70-årsjubileum. Det firas officiellt i Israel den 19-20 maj, men själva årsdagen är den 14 maj.

Att flytten sker redan i maj är tidigare än väntat. När USA:s vicepresident Mike Pence för en månad sedan besökte Israel sade han att flytten beräknas ske nästa år.

Svårlöst konflikt

President Donald Trumps tillkännagav förra året att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och planerar att flytta sin ambassad dit från Tel Aviv. Beslutet ses i arabvärlden som en provokation och har väckt protester även i Europa och på många andra håll.

Jerusalems status är en av de mest svårlösta frågorna i konflikten i Mellanöstern. Israel ser staden som sin odelade huvudstad, medan palestinierna anser att östra Jerusalem ska bli huvudstad i en framtida palestinsk stat.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA